Pericol de INUNDAȚII! 100 de oi au murit din cauza viiturilor, în județul Satu-Mare

2
Pericol de INUNDAȚII! 100 de oi au murit din cauza viiturilor, în județul Satu-Mare

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă până astăzi la prânz în două bazine hidrografice din patru judeţe, respectiv un Cod galben de fenomene hidrologice importante pe alte 15 cursuri de apă.

Se vor înregistra creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna – bazin aval S.H. Supuru de Jos (judeţele: Sălaj şi Satu Mare) şi Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare).

 

Codul portocaliu de inundaţii vizează, în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din judeţele Sălaj şi Satu Mare.

Prefectul din Satu Mare, Altfatter Tamas, a solicitat serviciului de specialitate din cadrul Instituţiei Prefectului, primăriilor în cauză şi Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială o estimare a valorii pagubelor rezultate în urma inundaţiilor de joi. Documentul va fi înaintat Guvernului pentru sprijinirea persoanelor afectate. Prefectura informează că apele sunt în retragere şi cotele râurilor sunt în scădere în acest moment.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Tanczos Barna, care s-a deplasat de urgenţă la Satu Mare, a convocat o şedinţă operativă la sediul Primăriei Supur, joi după-amiază, la care au participat, pe lângă conducerea judeţului, şi reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare.

După informarea ministrului privind măsurile de salvare a vieţilor omeneşti şi pe cele de limitare a pagubelor materiale desfăşurate în cursul zilei de joi, acesta a dispus o deplasare în satul Hurezu Mare, Supur, pentru o evaluare la faţa locului. Văile Nanda şi Cerna, afluenţi ai Crasnei, au avut debite istorice din cauza acumulării de pe versanţi a apelor.

În urma inundaţiilor, pe raza comunei Socond, un pod provizoriu a fost distrus de viitură în satul Socond, 64 de gospodarii din localitatea au fost inundate, 12 persoane au fost evacuate. De asemenea, la o fermă de ovine din Socond au fost înregistrate aproximativ 100 de oi moarte şi 900 au fost izolate.