10 miliarde de euro pentru cooperativele agricole

6

Aproape 10 miliarde de euro vor putea fi accesați în următorii ani pentru înființarea și dezvoltarea cooperativelor agricole. Doar să vrem!

Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), susține că noul Plan Naţional Strategic (PNS) ar putea fi un stimul important pentru înfiinţarea şi dezoltarea cooperativelor agricole.

„Beneficiul cooperativei agricole este faptul că aduce valoare adăugată, dar sunt şi foarte multe investiţii care nu pot fi făcute decât în comun şi de aceea avem o mare oportunitate în 2021, când ne aflăm în faţa unui buget foarte mare, precum cel al perioadei de tranziţie şi al PNS-ului“, a spus Florentin Bercu în cadrul emisiunii ZF AGROPOWER.

Bugetul se ridică la aproape 10 miliarde de euro, având în vedere că, în perioada de tranzit 2021-2022, țara noastră are la dispoziţie 2,5 miliarde de euro pentru investiţii şi 600 de milioane de euro pentru redresare, ian în noul PNS, suma pusă la dispoziţie României este de 6,7 miliarde de euro, bani nerambursabili.

Florentin Bercu a subliniat că programele prin care se pot accesa acești bani sunt diverse, însă este important ca fermierii să înțeleagă beneficiile asocierii.

„Prin accesarea submăsurii 9.1, «Grupuri de producători în sectorul agricol», cooperativele pot ţine până la 100.000 de euro timp de 4 ani, respectiv 400.000 de euro, 100% nerambursabili doar dacă valorifică marfa prin intermediul cooperativei. Cu aceste sume pot plăti salarii, dar cooperativele le pot folosi şi pentru achiziţia de bunuri pentru membri şi ajută foarte mult şi la consolidarea cooperativei“, a explicat Bercu.

Reprezentantul UNCSV a mai amintit, de asemenea, ca surse de finanţare pentru cooperative, submăsurile 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole“ și 4.2 – „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole“, men­ţionând că „e nevoie de spaţii de colectare, depozitare, condiţionare şi procesare. Dacă e să ne referim la setorul vegetal, la legume şi fructe, la sector zootehnic, atunci e nevoie de înfiinţarea unor fabrici.“

În România, cooperativele agricole au în prezent o cotă de piaţă de 1,5-2%, dar dacă se iau măsurile necesare de susţinere, acestea pot ajunge până în 2030 la o cotă de piaţă de 20-25%, a subliniat Florentin Bercu.

„Un lucru foarte important este nivelul minim de rentabilitate pe care îl are o cooperativă. Numărul mediu de membri dintr-o cooperativă românească e 5,5 şi numărul minim 5, acesta este un handicap. Când faci o cooperativă trebuie să o faci să fie autonomă. Pe sectorul vegetal, nivelul minim de rentabilitate este de 3.000 de hectare şi cel optim este de 8.500 – 10.000 de hectare exploatate de către membrii cooperatori“, a explicat reprezentantul UNCSV.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, în România sunt în prezent circa 1.800 de cooperative agricole.

Prin comparație, cea mai mare cooperativă din România e de 100 de ori mai mică decât o cooperativă din Spania, iar toate cooperativele din România au numărul de membri acţionari cât au doar una sau două din Spania.