101 LOCALITATI SUCEVENE VOR BENEFICIA DE LUCRARI CADASTRALE GRATUITE

432

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava a anunțat că în primele cinci luni ale acestui an a încheiat contracte de finanţare cu 101 primării din județ, din cele 102 eligibile, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF),  în vederea  realizării lucrărilor gratuite de cadastru general pentru cetăţeni. Directorul OCPI Suceava, Vasile Mocanu, a precizat că primarii din județ care au decis să înceapă sau să continue lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în 2018, fără costuri pentru proprietari, au semnat contracte de finanţare cu instituția pe care o conduce. Mocanu a explicat că localitățile care beneficază de finanţări urmează să încheie contracte de prestări servicii cu prestatorii, persoane fizice şi juridice autorizate în domeniu,  data limită a perioadei de contractare fiind până pe 9 iulie 2018, în funcţie de data încheierii contractului de finanţare cu OCPI Suceava.

Șeful OCPI Suceava a mai spus că suma alocată în anul 2018 de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru înregistrarea imobilelor în evidenţele de cadastru și cartea funciară a crescut la 155.000 de lei pentru o unitate administrativ-teritorială, comparativ cu 150.000 lei, în 2017 şi 135.000 lei, în 2016. „Pentru finanţarea din 2018, la propunerea ANCPI, Guvernul a adoptat câteva măsuri pentru accelerarea lucrărilor de cadastru general efectuate în cadrul PNCCF. Astfel, potrivit OUG nr. 31/2018, suma plătită pentru lucrările de cadastru general a fost majorată proporțional cu gradul de dificultate a lucrării, fiind cuprinsă între 60 și 132 de lei/imobil”, a declarat Vasile Micanu.

În Moara și Mănăstirea Humorului au fost finalizate lucrările de intabulare gratuită a terenurilor

Șeful OCPI a mai precizat că începând cu finanţarea pentru 2018, lucrările de cadastru general includ atât imobilele cuprinse în sectoarele din extravilan, cât şi imobilele cuprinse în sectoarele mixte din intravilan sau extravilan, iar prestatorii vor fi plătiţi şi pentru integrarea în cadastrul general a cărţilor funciare nedefinitive, înregistrate anterior în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. „Obiectivul principal al acestui program este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor, terenuri şi clădiri, din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, peste 300 de milioane de euro”, a explicat Vasile Mocanu.

El a amintit că la începutul acestei luni a avut loc o ședință la care au participat persoanele autorizate să realizeze astfel de lucrări, iar în cadrul discuțiilor, prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a subliniat importanţa acestui program național şi necesitatea implicării tuturor pentru implementarea lui.

Vasile Mocanu a mai declarat că în judeţul Suceava sunt deja încheiate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în două localități, Moara și Mănăstirea Humorului, şi sunt finanţate lucrări aflate în derulare în alte 64 de localități, urmând ca numărul acestora să crească cu cele care vor intra prin finanţarea din acest an. (sursa: monitorulsv.ro)