15.000 DE EURO PENTRU LIMITAREA RISCULUI SI DAUNELOR PRODUSE DE ATACURILE ANIMALELOR SALBATICE

585

Fermele de animale care pot fi atacate de animalele salbatice vor beneficia de sprijin din partea Comisiei Europene, pentru ca fermierii sa poata lua masurile necesare atenuarii acestui risc, precizeaza europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeana planuieste sa limiteze aceste evenimente iar in acest sens  va dezvolta o serie de instrumente prin care sa asigure o coexistenta armonioasa a animalelor salbatice impreuna cu cele domestice si exploatatiile aferente.

,,Cadrul legal pentru programele de dezvoltare rurala, finantate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), prevede posibilitatea de a le oferi sprijin fermierilor pentru masuri de prevenire care vizeaza atenuarea riscului de producere de daune asupra unitatilor zootehnice de catre animalele salbatice. De exemplu, aceste masuri includ instalarea unor garduri electrice si formarea ciobanilor cu privire la cele mai bune practici in teritoriile populate de animale salbatice’’, a declarat comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan.

Ajutor pentru acoperirea daunelor

,,De asemenea, statele membre pot folosi dispozitii specifice privind ajutorul de stat pentru a compensa fermierii pentru daunele cauzate de animalele salbatice protejate. Ca alternativa, fermierii pot primi un sprijin financiar de cel mult 15.000 EUR pe durata a trei exercitii bugetare, sprijin care poate acoperi daunele cauzate de animalele salbatice, cu conditia ca aceste plati sa fie in conformitate cu regulile de minimis in domeniul agriculturii’’, mai precizeaza Phil Hogan.

Totusi, aceasta masura vine ca o despagubire a fermierilor care au avut deja de suferit de pe urma animalelor salbatice si nu ii ajuta in niciun fel sa previna astfel de evenimente. In prezent, exista anumite programe de dezvoltare rurala finantate prin FEADR, insa nu sunt create special pentru astfel de practici si de aceea, ar putea fi mai greu de implementat.