Home Subventii 1,536 MILIARDE DE EURO SOLICITATI DE FERMIERI CATRE AFIR, CA INVESTITII IN...

1,536 MILIARDE DE EURO SOLICITATI DE FERMIERI CATRE AFIR, CA INVESTITII IN AGRICULTURA, IN ULTIMII TREI ANI

480 views

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat vineri că a primit, în perioada 2015 – 2018, solicitări de finanţare pentru investiţii în exploataţiile agricole în valoare de 1,536 miliarde de euro, depuse de către 3.625 de fermieri.

”Dintre acestea, AFIR a selectat pentru finanţare 1.617 proiecte de investiţii, în valoare de 739,8 milioane de euro şi a semnat până în acest moment 1.454 contracte de finanţare în valoare de 556,9 milioane de euro”, se arată în comunicat.

Finanţarea proiectelor este asigurată de AFIR prin submăsura 4.1, investiţii în exploataţiile agricole, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

”Alocarea financiară, disponibilă fermierilor prin această linie de finanţare pentru întreaga perioada de programare, este de 790 milioane de euro pentru toate cele patru componente: sector vegetal, zootehnic, zonă montană şi ferme de familie”, se arată în comunicat.

Sprijinul financiar nerambursabil acordat beneficiarilor a dus la înfiinţarea şi modernizarea până în prezent a 1.040 exploataţii agricole vegetale, potrivit directorului adjunct al AFIR, Daniel Crunţeanu.

”Pentru investiţiile realizate până acum prin submăsura 4.1, AFIR a decontat plăţi în valoare totală de 295 milioane de euro. Investiţiile de acest tip sunt deoasebit de importante pentru a aduce sectorul agricol la nivelul de competitivitate pe care îl presupune apartenenţa la piaţa comună europeană, iar indicatorii de realizare sunt un argument clar privind progresul înregistrat de România în acest sens”, a declarat Daniel Crunţeanu, în cadrul comunicatului.