2021: semințele tradiționale și cererile fermierilor în ceea ce privește completarea legislației

11
2021: semințele tradiționale și cererile fermierilor în ceea ce privește completarea legislației

În condițiile în care, spun experții, semințele tradiționale sunt mai rezistente și mai sănătoase, producția acestora ar trebui legiferată și adusă în actualitate, prin modificarea cadrului legislativ aferent Planului Național Strategic PAC post 2020.

„Eu aş zice că ar fi important să avem grijă să pregătim ceea ce este necesar în Programul Naţional Strategic, unde există posibilitatea creării unei alianţe între diferiţi actori de aceeaşi parte a baricadei, în aşa fel încât să susţinem în comun măsurile care, printre altele, să aibă în vedere încurajarea folosirii seminţelor şi recunoaşterea dreptului la folosirea lor”, a precizat vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS), Constantin Dobrescu, citat de Agerpres.

Cu ocazia webinarului privind protejarea seminţelor ţărăneşti şi a agrobiodiversităţii din România, vicepreședintele organizației citate a mai menționat că apicultorii sunt interesaţi să sprijine drepturile la seminţe ale ţăranilor, pentru că există o relaţie strânsă între ei şi fermieri.

„Ne înţelegem foarte bine unii pe alţii, suntem apropiaţi la fel cum sunt şi obiectele noastre de activitate: florile rodesc datorită albinelor şi polenizatorilor, iar albinele au cu se hrăni numai dacă există flori. De ce suntem noi interesaţi să sprijinim apărarea drepturilor la seminţe ale ţăranilor? Pentru că printre marile probleme cu care se confruntă apicultorii, şi sunt multe, sunt şi acestea legate de lipsa surselor de hrană, în condiţiile practicării unei agriculturi intensive, industrializate şi o parte foarte tristă este cea legată de chimizare, de folosirea tot mai multor pesticide”, a adăugat Dobrescu.

Acesta a spus totodată că seminţele tradiţionale, chiar dacă sunt mai puţin productive, sunt independente de folosirea pesticidelor.

„Soiurile, hibrizii moderni, culturile care sunt de importanţă pentru polenizatori, mă refer în special la rapiţă, floarea soarelui, dar şi la unele culturi tehnice şi la legume, în zilele noastre depind de un aport important de pesticide. Ele sunt mult mai productive, dar mai puţin rezistente la boli şi dăunători”, a mai menționat acesta.

Asociaţia ţărănească Eco Ruralis, împreună cu Academia de la Geneva, au organizat marţi, 2 februarie 2021, webinarul privind oportunităţile şi obstacolele în implementarea Dreptului la Seminţe conform Declaraţiei ONU pentru Drepturile Ţăranilor şi ale altor persoane care lucrează în mediul rural în România.