4 dintre cele mai importante tipuri de făină și proprietățile lor

35
4 dintre cele mai importante tipuri de făină și proprietățile lor

Făina este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile românești, mai ales acum, în perioada sărbătorilor. Fiind o sursă importantă de carbohidrați, minerale și vitamine, făina este folosită pentru prepararea pâinii, a prăjiturilor dar și pentru diferite sosuri.

Din cauza procesării excesive, de multe ori, proprietatile benefice pentru sănătatea noastră, se pierd. Numim făină integrală ceea ce este obținut prin măcinare, proaspăt, care încă mai conține toate fibrele tărâțelor, cât și mineralele și vitaminele din cereale.

Făina obtinută în gospodaria proprie cu ajutorul unei mori de cereale poate fi superioară din punct de vedere nutrițional față de majoritatea produselor achiziționate din magazine. Există mai multe tipuri de faina: de grau, porumb, orz ovaz, orez, secara sau mei.

Făina de grau este o sursă bogată de carbohidrați și un element de bază în prepararea painii. Faina de grau procesata este lipsita de vitamine si minerale si are in componenta stabilizatori, conservanti, inalbitori si amelioratori care ii prelungesc termenul de valabilitate si ii confera un aspect mai placut.

Faina curata va avea un termen de valabilitate de maxim 6 luni. Faina proaspata are gust dulce, de cereale macinate si scartaie atunci cand strangeti pudra intre degete, fara sa lase urme.

Faina integrala de grau contine vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E, minerale si multe fibre.

Fibrele au beneficii multiple pentru organism: asigura o digestie buna, curata tractul digestiv si asigura o flora intestinala sanatoasa.

Faina de secara este bogata in magneziu, care are efecte pozitive asupra modului in care organismul utilizeaza glucoza si implicit asupra secretiei de insulina.

Se considera ca painea de secara are proprietati nutritive superioare painii obtinute din faina de grau. Secara este mai bogata decat graul in ceea ce priveste continutul de proteine si fibre, fiind totodata mai saraca in continutul de grasimi si calciu.

Se spune despre secara ca reduce riscul de boli cardiovasculare, intareste sistemul imunitar, ajuta in curele de slabire si ca este ideala pentru diabetici. Mai mult, datorita continutului mare de fibre, vitamina E si seleniu, secara ajuta la combaterea arterosclerozei, a constipatiei, hipertensiunii si previne cancerul de colon.

Faina de orz contine o gama foarte larga de nutrienti: vitaminele B1, B2, B3, B6, seleniu, magneziu, mangan, fier, fosfor, zinc, cupru si fibre alimentare. Este un puternic energizant si o sursa excelenta de carbohidrati.

Despre orz se crede ca diminueaza riscul de boli cardiovasculare si diabet.

Faina de ovaz, bogata in fibre, faina de ovaz are numeroase beneficii pentru organismul nostru: ajuta la scaderea colesterolului, hidrateaza pielea, reglreaza tensiunea arteriala, regleaza glicemia si reduce riscul de diabet de tip 2.

Ovazul contine opt aminoacizi esentiali care ajuta la reinnoirea tesuturilor in organism. Datorita fitochimicalelor pe care le contine, ovazul este considerat ca fiind anticancerigen.

Făina este un produs alimentar obținut prin măcinarea sub formă de pulberea a semințelor de cereale sau a altor semințe de plante sau rădăcini (cum ar fi de Cassava), fiind principalul ingredient din care se produce pâinea — aliment de bază în multe culturi. Făina din semințe de grâu este unul dintre cele mai importante alimente europene, din America de Nord, Orientul Mijlociu și nordul Africii. Făina din boabe de porumb se numește mălai și a fost descoperită în jurul secolului al IX-lea î.Hr.; era obținută prin zdrobirea semințelor între două pietre de moară.

Făina se obține și prin măcinarea altor materii cum ar fi boiaua rezultată prin măcinarea ardeiului uscat în prealabil, cafeaua prin măcinarea boabelor de cafea,ambele folosite în alimentație, făina de muștar folosită în alimentație și cu rol medicinal. De asemenea există făină animală, produs obținut din cadavre de animale, resturi de la fabricile de conserve, sterilizat, folosit pentru hrana puilor, a păsărilor ouătoare și a porcilor. Din această categrie face parte și făina de pește ce se obține din pești inferiori și necomestibili sau din resturile de conserve de la fabricile de pește. Făina de oase sub formă de pulbere fină obținută prin măcinarea oaselor este folosită ca supliment în hrana animalelor, dar și ca îngrășemânt în agricultură.