4 SOLUTII NON-TOXICE DE ALUNGARE A DAUNATORILOR

344

Dacă pentru unele persoane consumul de produse bio a devenit o modă, pentru alții este un stil de viață. Orice ar fi, important este să fie bio! Iar acest lucru nu a trecut neobservat pentru agricultori, faptul că legumele și fructele bio sunt la mare căutare, și au crescut prețurile mai ușor. Astfel, dacă un kilogram de cartofi costă în medie 2 lei, un kilogram de cartofi bio ajunge și la 8 lei. Cei mai norocoși sunt cei ce au propria grădină cu legume.

Persoanele norocoase trebuie să știe că nicio plantă, indiferent că este fruct, legumă sau floare, nu crește frumos și sănătos dacă nu este îngrijită corespunzător. Pe lângă climatul, solul și îngrășămintele prielnice plantelor, insecticidul joacă un rol important. Și dacă vreți să culegeți legume bio din propria grădină, trebuie să vă protejați plantele de insecte și dăunători prin remedii tradiționale, făcute în casă chiar de voi.

Insecticidele bio sau ecologice trebuie să fie prima opțiune pentru grădinile mici, de zarzavat sau cu flori cât și pentru livezile de mică întindere. Insecticidele bio se pot prepara acasă din substanțe aflate la îndemână și deci nu au prețuri prea mari. Acestea pot fi folosite cu succes și pe terenuri mai întinse dar trebuie avut în vedere costurile pot fi mai ridicate.

Vă prezentăm 3 remedii BIO de a scăpa de dăunători:

1. Săpunul – cel mai vechi pesticid din lume
Unul dintre ele mai vechi pesticide din lume este săpunul. Surprinzător sau nu, este adevărat! Mai ieftin, mai puțin poluant și nociv decât insecticidele obișnuite.
Puteți folosi un săpun de casă sau unul normal fără parfum.
Mod de preparare:
Se răzuiesc două linguri de fulgi și se amestecă cu 1 litru de apă până se dizolvă. Lichidul se pulverizează direct pe plantele atacate de dăunători. Această formulă este eficientă în special pe insectele cu corp moale. A nu se folosi detergent în loc de săpun și nu depășiți concentrația recomandată pentru a nu face rău plantelor. Înainte de a folosi un pulverizator ale unor produse de curățat, clătiți-le foarte bine înainte de utilizare.

2. Pelinul – un remediu pentru dăunătorii din grădina de flori și de legume

O soluție bună anti dăunători este de a macera frunze de pelin pentru plantele cu flori din grădină dar și pentru legume. Se poate folosi cu săpunul.

Mod de preparare:

Se iau 250 g frunze de pelin și apoi se fierb în 2 litri de apă. După răcire, se strecoară și se adaugă 1 linguriță de săpun ecologic. Se stropește cu această soluție. Soluția este combate afidele omidele etc. Este indicat să se stropească direct asupra dăunătorilor!

3.Pulverizator din usturoi și ardei iute, combate insectele care rod sau sug seva plantelor

Mod de preparare: Se ia o căpățână mare de usturoi și se pisează,apoi se amestecă cu 1 lingură de boia iute și se pune în 1 litru de apă. Se lasa 1 oră să stea, apoi se filtreză și se stropește cu această solutie. Produsul se poate păstra câteva săptămâni în frigider. Se aplică împotriva insectelor care rod sau sug seva plantelor.

4. Uleiuri horticole

Uleiurile horticole sunt pe bază de petrol sau plante amestecate cu emulsifianți.

Mod de preparare: Acestea pot fi adăugate în apă și apoi se pulverizează pe plante. Uleiul vegetal ucide atât dăunători cât și insecte benefice.