5 plicuri cu semințe țărănești distribuite GRATUIT fiecărui agricultor român și moldovean!

3
5 plicuri cu semințe țărănești distribuite GRATUIT fiecărui agricultor român și moldovean!

Maxim cinci varietăți în total (cinci plicuri), cu câte 5-30 de semințe țărănești fiecare, în funcție de specie, poate comanda o familie de agricultori, grație campaniei de distribuție anuală, gratuită, a celei de-a de-a IX-a ediții a Catalogului de Semințe Țărănești Eco Ruralis.

Familiile de agricultori interesate de semințe de castraveți, ardei, dovleci și dovlecei, tomate de toate culorile și mărimile, sfeclă, vinete, busuioc, gălbenele și crăițe (doar câteva dintre cele 47 de specii și peste 100 de varietăți de legume, plante aromatice, medicinale și companion disponibile anul acesta) le pot comanda în baza Catalogului și a completării unui formular.

„Pentru al nouălea an consecutiv, începând cu data de 1 martie, asociația Eco Ruralis distribuie în mod gratuit semințe țărănești către țăranii și grădinarii doritori, din România și Republica Moldova. (…) Noul Catalog Eco Ruralis de Semințe Țărănești 2021 cuprinde descrierile tuturor varietăților de anul acesta, însoțite de fotografii, precum și de cunoștințe și practici agroecologice despre semănarea, cultivarea, recoltarea și depozitarea semințelor și o listă cu posibile asocieri benefice între plante, de utilizat în grădină”, se precizează în comunicatul de presă al celor de la Eco Ruralis.

Potrivit sursei citate, formularul de comandă va fi disponibil pe website-ul asociației și pe social media sau prin apel telefonic, în limita a maxim cinci varietăți de semințe, practic cinci plicuri de semințe.

„Fiecare plic conține între 5 și 30 de semințe fiecare, o cantitate suficientă pentru ca acestea să fie multiplicate mai departe. Asociația va onora solicitările pe cale poștală, acoperind toate costurile expedierii”, explică inițiatorii campaniei.

Un efort colectiv

Distribuția anuală de semințe reprezintă un efort colectiv a peste treizeci de membri ai asociației de pretutindeni în țară, implicați în recuperarea, menținerea, salvarea și promovarea semințelor țărănești.

„Echipa și membrii noștri lucrează în această perioadă la pregătirile necesare pentru o bună desfășurare. Ne bucurăm să avem și în acest an mulți producători implicați în această distribuție colectivă, care au contribuit cu semințe și cunoștințe și, pe această cale, le mulțumim public, precum și voluntarilor care ne-au sprijinit!”, scriu în documentul de presă cei de la Eco Ruralis.

Cunoscute și sub numele de populații locale sau semințe tradiționale, semințele țărănești sunt semințe vechi moștenite din bătrâni și salvate în propria grădină. Acestea sunt cu mult mai variate, productive și mai rezistente la condiții de mediu vitrege, boli și dăunători decât semințele hibrid, iar hrana obținută din ele este de calitate superioară, mult mai nutritivă și având gustul de altădată.

„Prin intermediul distribuției de semințe țărănești, asociația Eco Ruralis dorește să contribuie la menținerea semințelor vii în câmpuri și grădini și la creșterea autonomiei țăranilor asupra semințelor lor și a hranei pe care o produc”, își motivează demersul cei din ONG-ul citat.

Acțiunea face parte din programul Eco Ruralis pentru Dreptul la Semințe, de implementare a dreptului țăranilor de a folosi (cultiva, multiplica, salva, schimba) și de a vinde semințele salvate în propria gospodărie.

O soluție la criza climatică

Potrivit precizărilor făcute de Ramona Duminicioiu, reprezentant al Comitetului de Coordonare a Asociaţiei ţărăneşti Eco Ruralis, în cadrul webinarului privind oportunităţile şi obstacolele în implementarea Dreptului la Seminţe conform Declaraţiei ONU pentru Drepturile Ţăranilor şi ale altor persoane care lucrează în mediul rural în România, sistemul de sămânţă ţărănească reprezintă o soluţie la criza climatică şi un mijloc de a dezvolta în mod real economia locală.

Ea a mai spus că ţăranii trebuie să fie recunoscuţi ca producători de sămânţă.

„Sistemul de sămânţă ţărănească reprezintă o soluţie la criza climatică şi reprezintă un mijloc de a dezvolta în mod real economia locală. Dacă oamenii pot trăi din producţia de sămânţă, tinerii se simt mai încurajaţi să înceapă un proiect agricol sau să continue un proiect agricol al familiei, şi avem nevoie de astfel de soluţii.

Sunt oportunităţi de dezvoltare în mediul rural dincolo de construcţiile de drumuri. În prezent, nu prea există din păcate prea multe propuneri şi proiecte de dezvoltare a economiei rurale. Credem ca acestea ar putea să fie de un real sprijin”, a declarat, marţi, 2 martie 2021, Ramona Duminicioiu.

Eco Ruralis lucrează de 10 ani în recuperarea, producţia şi răspândirea soiurilor tradiţionale de seminţe, iar în fiecare primăvară este organizată o campanie de distribuţie, care se bucură de foarte multă popularitate şi susţinere din partea ţăranilor de pretutindeni.