70.000 EURO pentru tinerii fermieri! Informații EXCLUSIVE despre submăsura 6.1 pentru 2021-2022

18
70.000 EURO pentru tinerii fermieri! Informații EXCLUSIVE despre submăsura 6.1 pentru 2021-2022

Tinerii fermieri așteaptă cu nerăbdare lansarea ghidului solicitantului pentru submăsura 6.1 pentru perioada de tranziție 2021-2022. Negocierile pentru punerea la punct a tuturor detaliilor pentru această submăsură au loc chiar în această perioadă în grupurile de lucru de la Ministerul Agriculturii și se pare că veștile sunt îmbucurătoare pentru tinerii fermieri.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a venit cu informații exclusive despre cum va arăta submăsura 6.1 pentru următorii doi ani. Potrivit oficialului, alocarea financiară totală pentru această perioadă este de 100 milioane de euro.

”Pe instalarea tinerilor fermieri, pentru următorii doi ani am alocat 100 milioane euro. Care sunt elementele de noutate? Am introdus noi criterii de selecție în vederea unei coerențe interne la nivelul finanțării din perioada de tranziție. În primul rând, principiul integrării în cadrul planurilor de afaceri a activităților de protecție a mediului, privind gestionarea gunoiului de grajd, agricultura de precizie – adică dacă ai zootehnie și ai integrat și aceste lucruri care se pliază pe Green Deal, ai prioritate”, a explicat Adrian Oros.

Șeful MADR a făcut publice alte două condiții care se vor regăsi în fișa pentru submăsura 6.1 și care le vor aduce puncte în plus la dosar tinerilor fermieri.

”De asemenea, principiul integrării în cadrul planurilor de afaceri a construirii și modernizării a clădirii cu destinație agroalimentară, achiziție de echipamente în vederea creșterii performanței economice a exploatației. Un alt avantaj este principiul apartenenței la o formă asociativă. Încercăm și aici să-i stimulăm pe cei care sunt mici să intre în cooperative”, a mai precizat Oros pentru AGRO TV.

De asemenea, alocările financiare per proiect vor fi majorate până la 50.000 euro, respectiv 70.000 euro, în cazul în care solicitanții vor depune unele condiții specifice.

”Apoi, am introdus valori crescute per proiect, în sensul că alocările maxime per proiect vor fi de 70.000 euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare/procesare sau agricultură ecologică pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 SO. De asemenea, vor fi alocați 60.000 euro per proiect pentru exploatațiile care integrează aceleași operațiuni de condiționare/procesare și agricultură ecologică, pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 SO”, a mai precizat ministrul agriculturii.

Reamintim că AGRO TV a scris în premieră despre posibilitatea ca plafoanele pentru tinerii fermieri care accesează submăsura 6.1 să fie majorate, când consultantul Ion Păunel a stat de vorbă cu Ovidiu Ghinea și a oferit informații exclusive de la grupurile de lucru.

Pe această cale, le aducem aminte tinerilor din Diaspora care vor să se întoarcă în țară și să-și înființeze o exploatație agricolă că mai au timp până pe data de 4 mai să depună proiectele pentru a obține fondurile europene disponibile prin submăsura 6.1 pentru alocarea financiară 2014-2020. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021, o nouă sesiune de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora. Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 milioane de euro.