80% din fermele de vaci sunt în prag de FALIMENT! Care sunt cauzele reclamate de fermieri

13

Aproape 80% din fermele de taurine din România sunt în pragul falimentului – este avertismentul venit din partea lui Zoltan Haller, fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțata Românească” tip Simmental (ACVBR-SIM).

Potrivit acestuia, fermierii mici, care dețin sub 15 capete de animale și însumează aproape 80% din totalul fermelor de taurine din România, nu mai pot face față la condițiile actuale ale pieței. Problemele pe care le reclamă aceștia sunt multiple.

”Undeva la aproape 80% din fermele din România au până în 15 capete ca și efectiv de taurine. Deci din 200.000 de exploatații înregistrate, 80% înseamnă foarte mult. Aceste ferme sunt aproape de faliment, din cauza prețului mic al laptelui la poarta fermei, din cauza subvențiilor care întârzie să apară, din cauza costurilor mari de producție a litrului de lapte, din cauza lipsei forței de muncă și mai pot să număr și alte cauze care duc la dispariția acestor ferme”, a precizat Zoltan Haller pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Totodată, reprezentantul ACVBR-SIM spune că situația nu este mult mai ușoară nici pentru fermierii cu efective de animale mai numeroase. Practic, acesta susține că doar fermierii care dețin terenuri pentru producție vegetală și își pot asigura hrana necesară pentru animale mai au șanse de izbândă în aceste momente.

”Restul de 20% sunt ferme mijlocii și mari unde tehnologia își spune deja cuvântul, se pune altă problemă. Există un randament mult mai mare în cadrul fermelor și costul de producție al unui litru de lapte raportat la numărul de animale este mai mic, astfel încât unii dintre acei fermieri pot să facă și profit. Nu sunt toți pe profit. În această activitate de creștere a animalelor, trebuie să ai și un alt business pe lângă, de unde aduci bani și în bagi în fermă, în speranța că la un moment dat ferma ta va produce bani. (…) Dacă un crescător de animale nu are și teren și nu își produce hrana, să nu se apuce de această activitate, pentru că înseamnă faliment din start”, a mai subliniat Zoltan Haller.