A construit o pușcărie în ferma de porci și angajează deținuți!

25

Un antreprenor care deține o fermă de porci în județul Arad a venit cu o soluție inedită pentru a compensa lipsa forței de muncă din sectorul agricol. Astfel, printr-un parteneriat public-privat cu Penitenciarul Arad, a construit o mică pușcărie unde vor locui permanent mai mulți deținuți care vor lucra la ferma de porci, informează AGREPRES.

Practic este vorba de o secție externă cu 30 de locuri a Penitenciarului Arad care va funcționa în cadrul fermei de porci din localitatea Variaşu-Mare, aflate la circa 20 de kilometri de municipiul Arad, la graniţa cu Ungaria, unde vor ajunge doar deţinuţi care erau repartizaţi la regimul semi-deschis şi care nu au comis infracţiuni cu violenţă.

Potrivit reprezentanților Penitenciarului Arad, mica pușcărie a fost amenajată în totalitate de proprietarul fermei, oferind locuri de cazare „la cele mai înalte standarde”.

„Deţinuţii care vor locui şi vor lucra la fermă au fost selectaţi, pentru că a fost interes mare din partea acestora. Ei vor fi plătiţi conform reglementărilor, iar 40% din venitul realizat le va rămâne, în timp ce 60% va constitui venit la bugetul de stat. (Proiectul) include 30 de locuri de cazare la cele mai înalte standarde, pentru persoanele private de libertate custodiate în regim semideschis, care muncesc în cadrul acestei firme, precum şi spaţii destinate activităţilor de reintegrare socială. Mesele zilnice vor fi asigurate de Penitenciarul Ara”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Andrei Băeţan.

Conform acestuia, deținuții vor lucra doar în abatorul fermei, în procesul de prelucrare a cărnii de porc, şi vor fi păziţi de personal al penitenciarului.

Punctul de lucru exterior cu cazare permanentă de la Variaşu-Mare a fost deschis oficial în 24 ianuarie, iar prin acest proiect se doreşte „diversificarea şi eficientizarea demersurilor adresate persoanelor private de libertate, prin care acestea au posibilitatea de dezvoltare şi exersare a unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept, faţă de regulile de convieţuire socială şi faţă de muncă, în vederea reintegrării cu succes în societate în perioada post-detenţie”, a precizat Andrei Băeţan.

Penitenciarul Arad are, în prezent, 1.430 de deţinuţi.