A crescut prețul grâului în Portul Constanța! Care sunt cotațiile actuale

4

În urma jocurilor făcute de Rusia în ultimele zile, prețul grâului a cunoscut o oarecare creștere atât pe bursele internaționale, cât și în piața fizică. După ce rușii au anunțat oprirea exporturilor de grâu și ulei de floarea soarelui, din cauza prețurilor prea mici, și diminuarea producției de petrol, bursele au reacționat imediat.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, fondator AGRI Column și expert în piețele de mărfuri agricole, tacticile rusești de manipulare au dat roade, cel puțin pe termen scurt. Cu toate acestea, stocurile de grâu rămân consistente în lume, iar prognoza de recoltă se anunță a fi una bună, astfel că nu există pe termen lung perspective de creștere a prețurilor.

”Rusia va rămâne cu un stoc nevândut de grâu de circa 15 milioane de tone, Ucraina va rămâne cu un stoc nevândut, România va rămâne cu 1,5 milioane de tone de grâu nevândut, Bulgaria rămâne cu 1,2 milioane de tone, Germania cu 2 milioane de tone nevândute. Indicele vegetativ pentru Europa, Ucraina și Rusia promite recolte normale. Cu alte cuvinte, Rusia nu va obține șantajul pe care și-l dorește decât parțial, pe o anumită perioadă de timp. Ei vor fi nevoiți să vândă și vor trebui să se alinieze la prețul pe care îl oferă destinațiile.

În ceea ce privește grâul, cotațiile au crescut cu aproximativ 8-10 euro, ele se situează în jurul valorii de 243-246 euro/tonă în Portul Constanța. Porumbul este la nivel de 230-232 euro/tonă”, a explicat Cezar Gheorghe în Agrojunal, la Digi24.