A fost emisa Hotararea de Guvern asteptata de micii producatori

5

Dupa mai bine de trei saptamani de asteptare, controverse, proteste si stat in frig, iata ca azi, Guvernul a decis reintoarcerea micilor producatori si a comerciantilor in pietele din spatii inchise. Iata cum suna decizia:

Art.2 (1) Se propune reluarea activității piețelor agroalimentare organizate în spații închise.
(2) În vederea limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea și desfășurarea activității piețelor agroalimentare, inclusiv a celor volante, se realizează în condițiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, al Ministrului Sănătății și al președintelui Autorității Naționale SanitarVeterinară și pentru Siguranța Alimentelor. (HG intreg)

Vestea anticipata a redeschiderii piețelor a pus din nou la treabă angajații Administrației Piețelor, care, sa nu uitam au suferit modificari structurale pentru a functiona in continuare in regim de piete in spatii deschise.

Iata unul din multele exemple din tara, in municipiul Buzău.
Dacă în urmă cu câteva săptămâni au fost nevoiți să recurgă la tot felul de improvizații pentru a menține toate piețele deschise, astăzi au fost nevoiți să readucă totul la normal.

Concret, în Piața de Flori din municipiul Buzău a fost nevoie să fie dărâmați peteții exteriori. Acum pentru ca vânzarea să se facă într-o zonă închisă trebuie să fie montați din nou pereții, doar că, cei înlăturați nu mai pot fi folosiți și este nevoie de o investiție suplimentară. Totul, dă asigurări directorul Administrației Piețelor din Buzău, Alexandru Buscu, se va face abia începând de luni. 

O altă modificare trebuie să aibă loc la Piața de Lactate. Și aici, au fost scoase mai multe ferestre, piața închisă, iar comercianții au vândut produsele de la geam, fără ca în spațiu să intre cumpărătorii. Acum totul trebuie pus la loc astfel ca spațiul să fie închis și practic să revină la condițiile de igienă normale. 

Modificări vor fi și în piețele de cartier unde la fel comercianții au fost mutați în spații improvizate sau, la fel, înlăturați pereții exteriori. Sunt și situații unde comercianții au cerut ca modificările făcute în urmă cu câteva săptămâni să rămână neschimbate tocmai pentru că, au realizat, vânzarea de afară are mai multă vizibilitate pentru ei. Este cazul unei piețe dintr-un cartier din Buzău. 

Cât despre Piața Centrală din municipiu, aici lucrurile sunt la fel pentru că spațiul este unul semideschis și activitatea s-a putut desfășura și în această perioadă fără nicio modificare. 

Cea mai mare problemă pentru Administrația Piețelor din Buzău este închidere talciocului. Târgul, care se deschidea duminica, și unde se vindeau mașini second hand și alte produse aduse de buzoieni, aduce încasări substanțiale la bugetul instituției. Este vorba despre circa 25.000 de lei pe zi.