A început raționalizarea apei și în România

358

apa potabila

A început raționalizarea apei în 19 localități din județul Iași din cauza consumului mare din ultimele zile. “Resursele din rezervoarele de înmagazinare ApaVital se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora”, notează ApaVital pe pagina Face book.

“În aceste condiții, până pe 30 iunie 2022 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă a rezervoarelor din localitatea Poiana – Deleni, de 300 mc și 50 mc capacitate, ApaVital se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalele orare estimate 07.00 – 11.00 și 18.00 – 22.00, către utilizatorii din Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia și Maxut, comuna Deleni” anunță compania.

Printre cei mai mari consumatori de apă potabilă din județ se află comunele Fântânele, Plugari, Șipote, Trifești, Probota, Vlădeni și Andrieșeni ceea ce face ca rezervele de apă din zonă să se epuizeze cu rapiditate, fiind necesară refacerea acestora, periodic.

“ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal”, mai transmite instituția.

Temperaturile neobişnuit de ridicate şi lipsa precipitaţiilor au dus la o adevărată criză de apă în lume

În regiunile Lombardia şi Piemonte, din nordul Italiei, s-a ajuns la raţionalizarea apei potabile din cauza secetei extreme. În afară de Lombardia, foarte afectată de caniculă este și provincia Bergamo, cu 25 de orașe în care apa ar putea fi raționalizată.

În California, primăriile au înființat așa numită ”Poliție a apei”. Oameni de la primărie verifică atent modul în care oamenii folosesc apa. Dacă se constată că se folosesc furtunuri de apă cu mici spărturi sau dacă se folosește prea multă apă pentru a uda gazonul, proprietarii primesc amenzi.

Pentru a evita un dezastru ONU cere măsuri urgente împotriva secetei şi a deşertificării.

Până la mijlocul secolului, trei sferturi din populaţie ar putea trăi în condiţii de secetă. Schimbările climatice înseamnă responsabilitate mare, dar contează mult cum administrăm pământurile, a subliniat Antonio Guterre, secretar general al ONU.