A început recoltatul la cerealele păioase! Ce prețuri primesc fermierii pe marfă

5

Unii fermieri din zona de sud a țării au început recoltatul cerealelor păioase, mai precis la cultura de orz, iar producțiile nu sunt atât de mari pe cât se așteptau.

Potrivit lui Ion Cioroianu, director executiv al Asociației Fermierilor din România (AFR), deși semnele inițiale indicau către producții bune la păioase, realitatea din teren arată puțin diferit. Conform datelor colectate de acesta până acum, producțiile se încadrează în valori medii, între 4 și 6 tone/hectar.

”Suntem în plină campanie de recoltat orz. Să știți că producțiile nu sunt așa de mulțumitoare precum spuneau unii. Cerealele păioase, în speță grâul și orzul, au fost foarte afectate de bolile foliare, iar producțiile nu sunt foarte mari. Sunt producții de nivel mediu, nu foarte mare, cum ne așteptam, adică de la 6 tone în sus. Sunt producții cam între 4 și 6 tone/hectar, și am rezultate din Bărăgan, acolo a început să se recolteze”, a preciza Ion Cioroianu pentru AGRO TV, în emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”.

În acest context, specialistul avertizează că mulți fermieri nu vor putea să-și acopere cheltuielile în totalitate, pentru că prețurile mărfurilor au ajuns și ele la cote foarte scăzute.

”Prețul e mic, 70-80 de bani/kg. Vă dați seama, 800 de lei/hectar la o producție de 5 tone înseamnă 4.000 de lei/hectar. Astfel, fermierii nu pot să-și acopere în totalitate cheltuielile, nici nu mai vorbim de profit”, a mai subliniat Ion Cioroianu.