Irimescu: Sper să putem modifica Legea Vânătorii

503

„Sper putem modifică Legea Vânătorii şi facem tot posibilul nu dispară ciobanul român”. Este afirmaţia pe care a făcut-o ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Declaraţia vine în contextul în care oierii şi-au anunţat intenţia de a organiza un protest de amploare în Capitală săptămâna viitoare. Limitarea numărului de câini depază şi perioadele pe care pot scoate animalele la păşunat pe propriile terenuri agricole sunt principalele nemulţumiri ale ciobanilor români.

Legea vânătorii creează tot mai multe nemulţumiri printre oierii din ţară noastră. Motiv pentru care aceştia anunţă un miting de amploare pe 15 decembrie în faţă Palatului Parlamentului.

„Dreptul la proprietate este garantat de Constituţia României. Adică pe terenul meu agricol am resturi vegetale şi trebuie le încorporez în sol. A fost un an cu seceta iar noi am lăsat porumb insuficient dezvoltat acolo, pe teren. Acesta ar putea fie hrană pentru animale iar noi suntem obligaţi le băgăm în stabulatie deoarece legea spune este interzis păşunatul animalelor în perioada 6 decembrie – 24 aprilie pe terenurile agricole. Această prevedere îi interzice practic proprietarului de teren îşi ducă animalele la păşunat, dar şi îşi recolteze culturile dacă acestea sunt preferate de vânat. Adică într-un an cu seceta preţul furajelor a crescut iar noi suntem obligaţi cumpărăm cu 20-30 la sută mai multe furaje”, a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România. (Sursă: agrointel.ro)

Ministrul Achim Irimescu este la curent cu nemulţumirile din acest sector şi da asigurări va face tot posibilul vină cu modificări la acest act normativ.

„Referitor la legea vânătorii, din păcate situaţia este exact aşa cum a fost prezentată de crescătorii de ovine. Sper putem modifică legea respectivă. Eram la Bruxelles atunci când am fost solicitat în legătură cu anumite prevederi care practic afectează activitatea de creştere a ovinelor în România. Îmi amintesc , cu nişte ani în urmăam fost extrem de lăudaţi de europeni legat de faptul ciobanul român a reuşit supravieţuiască alături de cea mai mare populaţie de urşi din Europa, de populaţia de lupi. Sigur avem nevoie de prevederi care sprjine oieritul în România. Sper redeschidem discuţia cu legea respectivă şi facem aşa fel încât nu ducem ladispariţia acestei ocupaţii. E greu de înţeles de ce a fost făcută o astfel de lege, ciobanul foloseşte câinii pentru protecţia oilor împotriva animalelor sălbatice”, Achim Irimescu-ministrul Agriculturii. (Sursă: agrointel.ro)

În plus, oierii sunt nemulţumiţi şi de faptul sunt obligaţi şi limiteze numărul de câini care le apare animalele. Potrivit modificărilor adoptate la Legea Vânătorii, ciobanii din zona de munte pot ţine la stana maximum 3 câini, la deal 2, în timp ce oierii din zona de câmpie au voie şi apere turmă cu doar 1 singur câine.

Alexandru Andronache