A zecea ediție a Simpozionului științific ,,Soluții inovatoare pentru agricultură” organizat sub patronajul Romchim Protect

16

Recent, Romchim Protect a organizat cel de-al zecelea Simpozion științific sub numele ,,Soluții inovatoare pentru agricultură” la care au fost invitați fermieri, specialiști și presa de specialitate. Evenimentul a început cu o vizită la uzina Romchim Protect din Filipești, județul Bacău. 

În cadrul vizitei la uzină, fondatorul acesteia, Ion Neculcea a prezentat capacitatea de producție ale companiei, în speța capabilitățile de microdozare a ingredientelor, în
special oligoelementele, de realizare a biostimulatorilor, cu precădere cei bazați pe molecula proprietară de auxină cunoscută sub numele comercial de ASFAC BCO-4, de sinteza și  formulare a fertilizanților foliari lichizi, de realizare a gelurilor de nutriție vegetală de înaltă densitate, precum și secția de îngrășăminte solide complexe granulate. Au fost vizitate si noile proiecte de dezvoltare aflate în plin proces de implementare.

Astfel, compania a implementant o linie de produție de mare capacitate pentru aditivul
AdBlue, fiind cea mai mare și automatizată linie de produție de acest fel din România, dar lucrează activ și la o linie nouă de fertilizanți lichizi, cea mai mare din România și care va fi gata în curând, cu o capacitate de stocare primară de 30000 de metri cubi, necesară pentru a putea răspunde comenzilor în creștere, dar și necesității de a industrializa în mod economic, făcând economii de scară, cu impact direct în ameliorarea competitivității prețului către clientul final, fermierul român.

Totodată, Ion NECULCEA a punctat necesitatea de a aplica în fermele românești o nutriție vegetală bazata pe nevoile concrete ale fiecarei ferme, privilegiind calitatea, hidro-solubilitatea și disponibilitatea efectivă a macro și micro-elementelor pentru plante. 

În urma vizitei, cei prezenți la eveniment au participat la o serie de discuții care s-au bazat pe optimizarea nutriției plantelor prin cercetare și noi tehnologii: gama Agrisol și inovația booster-ului Nutricharge, prezentat la fel de Ion NECULCEA, Președinte Romchim Protect. În cadrul acestei comunicări, s-au reliefat valentele unice ale soluției Nutricharge, importată exclusiv în România din SUA de către Romchim Protect și folosită pe scară largă în învelirea granulelor de îngrășământ clasic, uree sau îngrășăminte complexe, proprietățile fizico-chimice ale acestei tehnologii patentate fiind de natură să mobilizeze în principal fosforul blocat din sol, dar și să potenteze o mai bună utilizare a azotului de către plantele de cultură.

Totodată, Maria Toader profesor conf. pentru agro-fitotehnie și agricultură ecologică la USAMV București a punctat provocările în fitotehnia românească. 

Iar Florin Constantin, formator certificat Agexutive a prezentat managementul fermei, de la o agricultură a oportunității venitului, la o agricultură a planificării și a gestiunii riscurilor și costurilor.  

Au mai luat cuvantul, în sustinerea celor prezentate, Alexandru BACIU, fermier din județul Ialomița, client fidel al soluțiilor de fertilizare Agrisol, brandul de nutriție vegetala al Romchim Protect. Acesta a explicat cum a fost convins să aplice o cantitate mai mică de fertilizanți la hectar, dar de o calitate mai bună, și cum rezultatele sale agronomice s-au îmbunătățit substanțial urmând consilierea de specialitate primită de la Romchim.

A intervenit și Dan GRADINARU, fermier de cultură mare, dar și avicultor, din județul Neamț, care împreună cu Ion NECULCEA au conceput un nou fertilizant biologic din compost de dejecții de pasăre, Ideea Fertil. Dan GRADINARU a explicat provocările tehnice la care a trebuit să răspundă în concepția acestei soluții unice, în special atingerea unei valori nutriționale semnificative, comparabile cu cele ale fertilizanților de sinteză, cât și obținerea unei granularități sferice constante și a unei densități suficient de mari, cuprinsă între uree și îngrășămintele complexe, care să permită aplicarea cu utilajele deja existente în fermă.

Nu în ultimul rând, a intervenit Nicolae SITARU, fermier din județul Ialomița și leader de opinie, care a explicat provocările cu care agricultorii români se confruntă în planificarea și valorificarea recoltelor într-un context de fluctuații bruște a cotațiilor materiilor prime.

La eveniment, au participat peste 150 de invitați, fermieri cheie din toată țara, distribuitori de inputuri, furnizori, autorități locale, presa agricolă și cea generalistă regională, precum și echipa completă ai Romchim Protect.

Romchim Protect este o societate cu capital integral românesc creată în 1998 și specializată în următoarele domenii: aeronautică, farmaceutică, construcții și agricultură, ultimul domeniu reprezentând peste 50% din activitatea curentă a companiei.