Achim Irimescu a fost refuzat de Cartea Recordurilor

575

“Clisa friptă și pita cu ceapă picurată” nu a reușit să intre în Cartea Recordurilor.

Cartea Recordurilor a refuzat omologarea unui record mondial pentru cel mai mare număr de oameni din lume pasionați de “clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată” cu untura slăninii de porc Mangalița, eveniment organizat în toamna anului trecut de administrația locală din comuna Pericei, motivând că nu există o categorie la care să poată fi încadrat acest record.

Evenimentul, ce a adus în Sălaj doi miniștri ai agriculturii, din România și Ungaria, în încercarea de a readuce în atenție produsele tradiționale, a avut loc, în 4 septembrie, în localitatea Pericei, unde 1.500 persoane au luat cu asalt, într-o zi de sâmbătă, o poieniță din apropierea localității, pentru a degusta un preparat tradițional din zonă — “clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată”.

Pentru a da greutate evenimentului, dar și pentru a discuta despre viitorul agriculturii în mediul rural, primarul Boncidai Csaba i-a invitat anul trecut, la Pericei, pe ministrul Agriculturii de la vremea respectivă, Achim Irimescu, alături de omologul său maghiar, Fazekas Sandor. Aceștia au acceptat invitația și, pe lângă discuțiile oficiale, s-au oferit să semneze și ei pe lista participanților la tentativa de record mondial.

Deși nu exista un răspuns oficial privind omologarea recordului, evenimentul a stârnit un interes regional și chiar național, prin simpla promovarea a unor produse locale, precum ceapa de Pericei.

“Cei de la Cartea Recordurilor ne-au anunțat de curând că nu pot omologa recordul, pentru că nu există o categorie unde să poată fi încadrat. Nu ne descurajăm și anul acesta ne propunem un alt eveniment inedit, respectiv Olimpiada Țărănească”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Boncidai Csaba, primarul comunei Pericei.

Comuna Pericei își dorea să ajungă pentru a treia oară în Cartea Recordurilor, primele două recorduri fiind legate tot de cunoscuta legumă din zonă. Ceapa din Pericei a intrat în 2007 în Cartea Recordurilor, când, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, agricultorii sălăjeni au împletit o cunună din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri. Cu același prilej, în comună a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălțime de șase metri. Statuia a adus un al doilea record mondial în comună, pentru “cel mai mare monument dedicat cepei”.