Achim Irimescu (MADR): Cred că se poate realiza un progres important cu o condiție esențială: să reușim să folosim fondurile europene

493

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a făcut o serie de precizări legate de pierderea unor fonduri europene pentru dezvoltare rurală, în cadrul Orei de știri, de la TVR. El a declarat că fondurile europene pot impulsiona dezvoltarea agriculturii și că pierderea banilor a fost cauzată și de bâlbele din sistem și de lipsa inițiativei private.

“Cred că se poate realiza un progres important cu o condiție esențială: să reușim să folosim fondurile europene corespunzător pentru că, din păcate, am reușit “performanța” să nu utilizăm un miliard pentru perioada 2007-2013 pe fondurile de dezvoltare rurală, la care se adaugă corecții, penalizări de peste 600 de milioane de euro. Avem, iar un milliard și șase sute de milioane de euro ar fi ajutat foarte mult agricultura românească”, a declarat ministrul  Agriculturii pentru Ora de Știri, de la TVR.

Acesta a afirmat că  banii au fost pierduți fiindcă România nu și-a făcut datoria așa cum trebuia.”Și noi, administrația și instituțiile statului nu ne-am făcut datoria, dar am avut de a face cu o lipsă a inițiativei private. În condițiile în care nu a fost stimulată inițiativa privată așa că multe proiecte începute la un moment dat au fost abandonate. O mare parte din fonduri le dăm înapoi fiindcă nu am reușit să avem credite, să  progresăm suficient pe proiecte, să le ducem la bun sfârșit”, a recunoscut Achim Irimescu.