Achim Irimescu pune dezvoltarea agriculturii pe seama aderării la Uniunea Europeană

504

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Durabile crede că progresul tehnologic din ultimii ani a fost posibil datorită fondurilor europene.

Achim Irimescu a participat miercuri la deschiderea Indagra, acolo unde a stat de vorba cu cei mai importanți fermieri din România. Șeful MADR a afirmat că dezvoltarea agriculturii a fost posibilă pentru că în țară au intrat bani din Uniunea Europeană.

”Datorită finanțărilor importante aduse de aderarea României la Uniunea Europeană și efortului bugetar național, putem să observăm că agricultura a progresat enorm și este una performantă la nivel european. Dacă ne uităm la cifre, România este numărul doi la producția de porumb și numărul 3 la producția de ovine, iar la cereale se află în primele patru locuri la nivel european”, a spus Irimescu.

Potrivit acestuia, România a beneficiat în perioada 2007 — 2013 de o finanțare de peste 14,5 miliarde de euro de la UE, iar în intervalul 2014 — 2020 finanțarea depăseste 20 de miliarde euro.
“Alături de finantările europene, și cu alte șapte miliarde euro de la bugetul național, România a reușit să performeze. Dacă facem o comparație cu bugetul Ministerului Agriculturii până în 2007, care era la 300 de milioane de euro, finanțările au crescut până în prezent de peste 11 ori, având în vedere că, în acest an, am efectuat plăți de peste 3,4 miliarde euro și o să ajungem la circa patru miliarde de euro cu plățile pe care le efectuăm în avans”, a precizat șeful MADR.