Acțiune umanitară pentru salvarea ambasadoarei iei românești

532

Iulia Gorneanu are nevoie de sprijinul nostru după un transplant de ficat efectuat în Germania.

A contribuit decisiva la evoluția curentului care promovează portul iei românești, ba chiar a susţinut această mișcare în expozițiile personale. Iulia Gorneanu este descrisă de către cei care o cunosc drept un veritabil ambassador al culturii tradiționale românești, dar și o femeie senzațională.

Site-ul miscareaderezistenta.ro o descrie pe fosta iubită a rapsodului Grigore Leşe drept o femeie care a copilărit în Transilvania. “In momentul în care a luat drumul Bucureștiului pentru a-și continua studiile, Iulia a așezat, cu grijă, în bagaj, iile pe care a continuat să le poarte cu drag, aducând, astfel, mai aproape, Viştea de Sus. În timp, și-a completat colecția de ii, adăugând și altele, din diferite zone ale ţării, salvând, totodată, de la pieire, și o varietate de piese din lăzile de zestre care, din pricina degradării, nu mai sunt de purtat, dar au o valoare inestimabilă”, scrie sursa citată.

După mulți ani în care a fost dedicată trup și suflet portului popular, sănătatea și-a arătat primele semne de slăbiciune. A pornit spre un eveniment organizat de către ICR Paris, unde trebuia să verniseze o expoziție de ii și costume populare dedicate Reginei Maria, dar a ajuns la un spital din Stuttgart. A urmat transferul de urgență, cu elicopterul, la Spitalul Universitar din Heidelberg, acolo unde a fost diagnosticată cu insuficienţă hepatică fulminantă, singura şansă de supraviețuire fiind transplantul de ficat. Intervenția chirurgicală a avut loc la 2 octombrie 2016 în Germania, la Heidelberg.

În acest moment, Iulia Gorneanu, împreună cu familia și apropiații săi, fac eforturi disperate pentru a strânge 100.000 de euro. Suma este necesară pentru acoperirea costurilor de spitalizare și a intervenției chirurgicale. Cei care doresc să o ajute pe ambasadoare iei românești pot face donații în cele trei conturi deschise la Banca Transilvaniei de către Angela Boldea, mama Iuliei:

RO34BTRLRONCRT0369515501 – RON;
RO81BTRLEUROCRT0369515501 – EURO;
RO85BTRLUSDCRT0369515501 – USD;