Home Viata la tara Acțiune umanitară pentru salvarea ambasadoarei iei românești

Acțiune umanitară pentru salvarea ambasadoarei iei românești

761 views

Iulia Gorneanu are nevoie de sprijinul nostru după un transplant de ficat efectuat în Germania.

A contribuit decisiva la evoluția curentului care promovează portul iei românești, ba chiar a susţinut această mișcare în expozițiile personale. Iulia Gorneanu este descrisă de către cei care o cunosc drept un veritabil ambassador al culturii tradiționale românești, dar și o femeie senzațională.

Site-ul miscareaderezistenta.ro o descrie pe fosta iubită a rapsodului Grigore Leşe drept o femeie care a copilărit în Transilvania. “In momentul în care a luat drumul Bucureștiului pentru a-și continua studiile, Iulia a așezat, cu grijă, în bagaj, iile pe care a continuat să le poarte cu drag, aducând, astfel, mai aproape, Viştea de Sus. În timp, și-a completat colecția de ii, adăugând și altele, din diferite zone ale ţării, salvând, totodată, de la pieire, și o varietate de piese din lăzile de zestre care, din pricina degradării, nu mai sunt de purtat, dar au o valoare inestimabilă”, scrie sursa citată.

După mulți ani în care a fost dedicată trup și suflet portului popular, sănătatea și-a arătat primele semne de slăbiciune. A pornit spre un eveniment organizat de către ICR Paris, unde trebuia să verniseze o expoziție de ii și costume populare dedicate Reginei Maria, dar a ajuns la un spital din Stuttgart. A urmat transferul de urgență, cu elicopterul, la Spitalul Universitar din Heidelberg, acolo unde a fost diagnosticată cu insuficienţă hepatică fulminantă, singura şansă de supraviețuire fiind transplantul de ficat. Intervenția chirurgicală a avut loc la 2 octombrie 2016 în Germania, la Heidelberg.

În acest moment, Iulia Gorneanu, împreună cu familia și apropiații săi, fac eforturi disperate pentru a strânge 100.000 de euro. Suma este necesară pentru acoperirea costurilor de spitalizare și a intervenției chirurgicale. Cei care doresc să o ajute pe ambasadoare iei românești pot face donații în cele trei conturi deschise la Banca Transilvaniei de către Angela Boldea, mama Iuliei:

RO34BTRLRONCRT0369515501 – RON;
RO81BTRLEUROCRT0369515501 – EURO;
RO85BTRLUSDCRT0369515501 – USD;