ADAMA – Alertă cereale păioase Septoria tritici, Rhynchosporium secalis! Puccinia recondita, Puccinia striiformis (Rugina brună, Rugina galbenă)

5

Senzorii instalați pe stațiile meteo au detectat un nivel de infecție de la 70% pana la 100 %, cu Septoria tritici (grâu), Rhynchosporium secalis (orz) și Puccinia spp. în toate zonele agricole ale țării!

Precipitațiile acumulate în ultima săptămână au favorizat dezvoltarea bolilor la cereale păioase, boli ce pot compromite etajul superior de frunze și astfel pot impacta negativ producția.

Specialiștii ADAMA vă recomandă verificarea culturilor de cereale

Patogenii Septoria tritici, Rhynchosporium secalis și Puccinia spp. pot duce la pierderi de producție de până la 50%, având o evoluție agresivă, distrugând timpuriu masa foliară a plantelor, organe ce sunt vitale în susținerea producției. 

Septoria tritici, cunoscută și sub denumirea de septorioza frunzelor, este o boală care poate afecta culturile de cereale. Simptomele septoriozei apar pe frunzele inferioare, la baza plantelor. Petele de culoare galbenă sau brunificate au o formă caracteristică, oval-alungită. Acestea cresc uneori până la câțiva centimetri, fiind limitate de nervurile paralele ale frunzelor de cereale. Țesuturile atacate se necrozează iar petele vor căpăta în dinamică culori cenușiu-albicioase, care la final sunt înconjurate de o margine brună. În cazul unor presiuni puternice ale atacului de Septoria tritici, petele se unesc și provoacă uscarea mai rapidă a frunzelor.

Atacul de Septoria spp. aduce pierderi însemnate, atât cantitativ cât și calitativ, boabele atacate de septorioza fiind cu un MMB mai mic, șiștave și infestate cu fructificațiile ciupercii. 

Septoria se transmite de la un an la altul prin intermediul sporilor rămași pe sol în resturile plantelor bolnave. Sporii ciupercii germinează la temperatura optimă de 22-26 grade C. Perioada de incubație este cuprinsă între 6-8 zile, până la apariția picnosporilor fiind necesare 11-14 zile. Ciuperca poate forma în perioada de vegetație a grâului până la 7-9 generații de spori. Sporii pot germina chiar și la temperaturi mai scăzute, de până la 2-3 grade C.

Puccinia striiformis, cunoscută și sub denumirea de rugina galbenă, este o boală care poate afecta culturile de cereale, în special grâul și orzul. Simptomele ruginii galbene apar pe frunzele dezvoltate în vegetație și se prezintă sub forma unor leziuni. Boala se manifestă prin pustule de culoare galben spre portocaliu, așezate sub formă de striuri, de-a lungul frunzei. Aceste pustule pot apărea pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tecile frunzelor, tulpină, spic. 

Atacul se poate manifesta inițial sub formă de vetre, urmând apoi să se extindă în toată cultura. Factorii care pot influența atacul cu rugina galbenă includ soiul, factorii climatici și agrotehnica.

Puccinia recondita, cunoscută și sub denumirea de rugina brună, este o boală care poate afecta culturile de cereale, în special grâul și secara. Simptomele ruginii brune apar pe partea superioară a frunzelor și uneori pe teaca acestora sub formă unor pustule de culoare brună, rotunde sau ovale, distribuite neuniform la suprafața acestora. Atacul acestea afectează atât producția, prin reducerea numărului de boabe din spic și a MMB, cât și calitatea prin scăderea conținutului de proteine din boabe.

Intervalul de timp de la infecție până la răspândirea bolii la temperaturi de 10-20 grade C este de 7-10 zile.

Toți acești patogeni pot avea un impact semnificativ asupra culturilor de cereale, dar cu măsuri preventive și de combatere adecvate, bolile provocate de acestea pot fi gestionate eficient.

Culturile de cereale de toamnă sau de primăvara au nevoie de un program robust de protecție pentru a ne asigura că acestea continuă să-și atingă adevăratul randament și potențial de producție și calitate.

ADAMA, prin portofoliul sau de fungicide specializate în controlul bolilor la cereale, vă recomandă fungicidul CUSTODIA.