Adrian Oros: „Aștept să vină bugetul. Nu o să fie foarte generos!” VESTEA pe care o așteptau fermierii români

7

Informații de ultimă privind bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În cadrul Congresului anual al APPR – „De la fermieri pentru fermieri”, de joi, 11 februarie 2021, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat că atât în 2021, cât și în 2022, bugetul național nu va fi „foarte generos”.

În plus, cel puțin la ora actuală și în mod oficial, Oros a mărturisit nu știe care sunt alocările aferente instituției pe care domnia sa o conduce, dar speră că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a ținut cont de „croiala” bugetară a MADR.

El îi îndeamnă pe fermieri să se gândească foarte serios la accesarea a cât mai multe fonduri prin PNRR, dar și banii aferenți perioadei de tranziție.

„Până la finele lunii martie (n.r. – 2021) trebuie să definitivăm strategia pentru PNRR, să reușim să atragem cât mai mulți bani, bani care vor fi la dispoziție doar până în 2026, cât mai mulți bani, fiecare minister în parte. Eu mă gândesc la nevoie ministerului meu, fiecare ministru se gândește la nevoile ministerului lui. Ideea este să utilizăm și aceste resurse.

„Vă spun deschis – suntem obligați să absorbim cât mai mulți bani și din PNRR, și din perioada de tranziție, să încercăm să nu pierdem nimic, pentru că, și anul acesta și, probabil, și anul viitor, bugetul național nu o să fie foarte generos. N-are cum să fie un buget generos după un an de criză.

„Nu știu dacă-l am (n.r. – miliardul de lei pentru despăgubirile culturilor de primăvară, calamitate de seceta pedologică extremă). Voi afla dacă-l am. Cu siguranță, dacă o să am suficienți bani în buget, voi face tot ceea ce am propus.

„Fiecare minister și-a croit bugetul. Noi am avut bugetul croit de anul trecut, dar pe croiala respectivă trebuie să vină sumele, iar sumele nu le împarte ministrul Agriculturii, sumele vin de la Ministerul de Finanțe și fiecare minister, pe croiala respectivă, își pune sumele, în așa fel încât să acopere”, a afirmat șeful de la Agricultură în cadrul evenimentului APPR.

„Un ministru nu are niciun merit când dă bani”

În aceeași ordine de idei, Adrian Oros a mai vorbit despre împărțirea banilor din alocările bugetare. El a precizat că eficiența distribuției banilor de la buget, atâția cât sunt, reprezintă „secretul” unui management de succes al unui minister de talia Agriculturii.

„În general, în politica românească, s-a considerat că acela este ministrul cel mai bun, care dă banii cei mai mulți. Fals. Un ministru nu are niciun merit când dă bani, că nu aduce bani de acasă. Aduce bani din bugetul național, bani care se colectează de la cei care muncesc și plătesc taxe și impozite. Faptul că tu împarți banii unora care muncesc, nu ai niciun merit. Ideea este cum reușești să împarți banii pe care îi ai la dispoziție, în așa fel încât efectul lor să fie unul scontat.

„De aceea, și anul trecut, pe sumele pe care le-am avut, chiar dacă la începutul anului am avut, în buget, sume mai mici, am reușit – sigur, repet, n-a fost meritul meu – am reușit ca la fiecare rectificare de buget să completăm bugetul agriculturii și să facem cât de cât față provocărilor. Sigur că n-au fost bani suficienți. Vedeți, au rămas 8% din plata despăgubirilor la secetă, dar am reușit să dăm 92%. La începutul anului nici nu ne gândeam că vom avea această posibilitate.

„Am reușit să dăm și despăgubiri pe COVID-19, tot din banii de rectificare, pentru că, la începutul anului, nici nu știam că va veni criza, dar banii aceia nu-i aveam. Aștept să vină bugetul. Cu siguranță îi vom împărți cât mai chibzuit pentru toate nevoile pe care le avem, cu speranța că, pe parcurs, vom mai primi la rectificare și să acoperim cât mai multe dintre nevoi.

„Eu am speranță să am cât mai devreme (n.r. – alocările bugetare pentru MADR), dar speranța mea se leagă, în primul rând, de cifre, nu de faptul că avem acum sau avem săptămâna viitoare bugetul. Mă interesează și pe agricultori îi interesează cifrele din buget, nu când anume”, a conchis pe această temă Adrian Oros.

Ferme în faliment

Potrivit previziunilor făcute pentru Agro TV de Nicolae Vasile, președintele LAPAR, în cazul în care Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) ar urma să fie diminuat cu 30%, conform spuselor lui Ionel Arion, președintele Pro Agro, multe ferme din România ar urma să intre în faliment.

„Multe ferme vor intra în faliment. Începem campania de primăvară, nu sunt bani. Trebuie făcute strategii. Ministerul Agriculturii nu are un plan. În 30 de ani să nu ai tu o direcție? Unde trebuie să ajungi tu în cinci ani de zile? Unde să ajungi tu în 20 de ani de zile? Tot discutăm de PNS (n.r. – Planul Național Strategic), de nevoi, de analize SWOT.

O dăm dintr-o extremă într-alta când, de fapt, toate acestea trebuiau regăsite într-o politică de dezvoltare pe 30-50 de ani. România nu are, la nicio ramură de activitate, un plan de dezvoltare pe termen lung. PNS-ul, trebuia să-l găsești, unde? În acest plan de dezvoltare pe 30 de ani. «L-am integrat aici. Acesta este trendul meu»”, a precizat șeful LAPAR, miercuri, 10 februarie 2021.

Bugetul țării trebuia pus în dezbatere publică miercuri, 10 februarie 2021, ora 15, apoi depus la dezbateri în Parlament.

Luni, 8 februarie 2021, liderii fermierilor români mărturiseau pentru ediția online a Agro TV că sunt temeri inclusiv în ceea ce privește propunerea Ministerul Finanțelor Publice (MFP) de a reduce Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), acordat atât sectorului vegetal, cât și celui zootehnic, cu aproximativ 30%.

Potrivit precizărilor făcute pentru sursa citată de Ionel Arion, președintele Pro Agro, totul ține de viziunea MFP în ceea ce privește alocările din noul buget, destinate sectorului agrozootehnic românesc, dar și de capacitatea de negociere a reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Vor fi discuții pe buget. Pe lângă chestiunile de secetă vor fi și chestiuni legate de ANT. Se pare că, propunerea Ministerului de Finanțe este să reducă ANT-ul, atât pe vegetal, cât și pe zootehnie, cu aproximativ 30% pe buget. Astea sunt la nivel de discuții și au mai scăpat așa, și printre noi. Nu știm dacă, într-adevăr, asta este și propunerea oficială”, mărturisea Arion la acea dată.