Adrian Oros: “Imi doresc sa dam despagubirile pana la finalul lunii august”

45
Adrian Oros: “Imi doresc sa dam despagubirile pana la finalul lunii august”

Fermierii afectați de secetă așteaptă cu nerăbdare despăgubirile, pentru a nu-și pierde afacerile, însă plata acestora este condiționată atât de răspunsul Comisiei Europene, cât și de rectificarea bugetară care urmează să aibă loc în luna august. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a precizat că nu știe cu exactitate când va avea loc rectificarea bugetară, însă speră ca despăgubirile pentru fermieri să fie plătite până la finalul lunii august.

”Avem de vreo trei săptămâni situația exactă în ceea ce privește pagubele. Avem 34.647 fermieri afectați, iar suprafața afectată este de 1.168.046 hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019. Trebuie spus că în toamna anului trecut s-au înființat culturi pe o suprafață de 2,9 milioane de hectare, 75-80% din această suprafață fiind ocupată de cultura de grâu.

Am scris proiectul de Ordonanță de Urgență, am făcut prenotificare, am primit observații, am refăcut notificarea la Bruxelles, am cerut ca în rectificarea de buget să fie prinsă și suma necesară, care este de aproximativ 1,2 miliarde lei, astfel încât să putem acorda aceste despăgubiri imediat când rectificarea de buget va avea loc. Despăgubirile le vom face prin APIA, pentru că acolo există o bază de date foarte bună”, a precizat Adrian Oros.

Întrebat când va avea loc mai exact rectificarea de buget și când vor fi acordate despăgubirile, șeful MADR a precizat că nu știe exact, însă speră ca plățile să fie făcute până la finalul lunii august.

”Dorința mea este ca până la finele lunii august să dăm aceste despăgubiri. Eu aș dori și mai repede. Noi avem și alte cerințe la această rectificare de buget, pentru că o să încercăm anul acesta să despăgubim și pierderile datorate evoluției COVID, inclusiv în industria agro-alimentară, pentru că au fost înregistrate astfel de pierderi, chiar dacă activitatea în acest domeniu a continuat”, a mai adăugat ministrul agriculturii.

Reamintim că valoarea despăgubirilor variază în funcție de cultură, iar cuantumurile sunt următoarele:

  • grâu și la secară 925 RON/ha

  • triticale 805 RON/ha

  • orz 912 RON/ha

  • orzoaică 951 RON/ha

  • ovăz 772 RON/ha

  • rapiță 1002 RON/ha