Adrian Oros nu a votat amendamentul privind alocarea a 1 miliard de lei pentru despăgubiri

27

Adrian Oros, ministrul de resort, și-a justificat votul împotriva amendamentului care viza suplimentarea bugetului Agriculturii cu suma de un miliard de lei, necesară pentru plata despăgubirilor cauzate de secetă culturilor de primăvară, prin afirmațiile că „nu sunt bani” și „nu pot fi populist”.

De altfel, proiectul de buget a fost votat fără niciun amendament. În cazul propunerii de modificare care viza suplimentarea bugetului Agriculturii cu un miliard lei, aceasta nu a fost acceptată din cauză că au existat doar 21 de voturi „împotrivă”, 21 „pentru” şi patru abţineri.

„NOrosu puteam să votez pentru, dacă ştiu sigur că nu sunt bani. Nu pot să fiu populist. Din nefericire acum nu sunt bani”, și-a justificat Oros propriul vot.

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2021 a primit joi, 25 februarie 2021, aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MADR cu 25 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”.

Ministerul Agriculturii figurează în proiect cu credite bugetare de 26,006 de miliarde lei (plus 10,38%) şi credite de angajament de 38,305 miliarde lei (plus 58,96%).

„Proiectul de buget al MADR pe anul 2021 are o sumă totală de 26 miliarde de lei, înregistrează o creştere de 9,4% faţă de execuţia bugetară a anului precedent. Este structurat pe trei surse de finanţare: bugetul de stat – 25,921 miliarde de lei, sume care sunt asigurate din această sursă de finanţare şi vizează următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli de personal ale instituţiilor finanţate integral de la bugetul de stat – 674 milioane de lei, bunuri şi servicii – 103,66 milioane de lei, subvenţii şi sume destinate acordării ajutoarelor de stat şi de minimis având susţinerea financiară de la bugetul de stat, circa 1,249 miliarde de lei”, a precizat, joi, 25 februarie 2021, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în comisiile de specialitate reunite.

Totodată, aproximativ 1,765 miliarde de lei reprezintă transferuri intre unităţi ale administraţiei publice, alocaţii în completare pentru instituţiile finanţate mixt.

Șeful de la Agricultură a mai adăugat că aproximativ 350 de milioane de lei vor fi alocate pentru continuarea proiectelor de investiţii pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, cu o creştere cu aproximativ 17,8% faţă de realizările anul trecut, iar 207,45 milioane de lei vor merge pentru realizarea Recensământului General Agricol din 2021.

În aceeași zi, bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2021 a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul ANSVSA cu 24 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă” şi o abţinere.

Bugetul ANSVSA propus pentru 2021 este de 1,068 miliarde de lei, în creştere cu 6,84% faţă de 2020.