O nouă idee de afacere cu plante – Rarități la comandă, hotel pentru plante și sfaturi pentru îngrijirea lor

1

Un tânăr din Iași, Bogdan Harabagiu, a dezvoltat o afacere cu plante rare. El a început cu o investiție de 50.000 de euro dar spune că aduce plante în ghiveci care, pe măsură ce se dezvoltă, le crește și valoarea. El adaugă faptul că este o investiție sigură dar pe primul plan stă pasiunea pentru plante rare și frumos. Și-a făcut o listă de furnizori din Thailanda, care îi trimit fotografii cu plantele pe care și le-ar dori. Astfel nu dă greș în alegerile făcute și aduce tot ce i se pare interesant.

Povestea afacerii lui Bogdan Harabagiu a început în urmă cu cinci ani. Totul s-a datorat călătorilor sale, iar din ultimii 10 ani, peste 4 ani au fost petrecuți numai în Asia. Acum, la magazinul său sunt 140 de plante tropicale iar acasă mai are o altă serie de plante, unele dintre ele, rare.
 
„Mereu, din călătorii, unii aduc suveniruri fel de fel de lucruri pe care le cumpără. Eu aduceam plante. Și mi-am umplut ușor-ușor apartamentul cu plante, și așa mi-a venit ideea. Tot era apartamentul plin de plante și foarte mulți prieteni – mie îmi place foarte mult să fiu gazdă, îmi place mai tare să fiu gazdă decât musafir – și mulți prieteni tot admirau colecția de plante pe care o aveam acasă, și așa m-am gândit să dau drumul la acest business”, explică Bogdan Harabagiu.
 
Tot el recunoaște că poate fi ceva foarte constisitor pentru că, bineînțeles, aduce plante și la 3.000-4.000 de euro și nu se vând imediat dar merge pe comenzi, care au început să fie mai multe în ultimul timp.
 
Totodată, Bogdan a venit cu ideea unui hotel de plante. Colegul său Filip se ocupă de mentenanța plantelor iar cei care nu pot îngriji plantele pentru că pleacă în concediu, își pot aduce plantele la sera lor, special creată pentru astfel de situații.
 
„Avem și o serie de servicii pe care le punem la dispoziție pentru clienții noștri. Avem în primul rând hotelul de plante pe timpul verii care pleacă în vacanță sau în timpul iernii care asta e un lucru foarte important pentru că avem mulți clienți care își amenajează terasele acasă, sau terase de restaurante și din primăvară până în toamnă ele cresc foarte, foarte bine, mai ales că noi avem și mentenanță la plante și atunci colegul meu Filip merge o dată pe săptămînă le verifică, le udă tot ce ține de întreținere și fertilizanți și așa mai departe”. detaliază ieșeanul.
 
Cum este perioada concediilor, mulți ieșeni își lasă plantele mari de apartament în acest loc unde sunt foarte bine îngrijite iar când revin acasă le iau și primesc sfaturi importante pentru a le întreține la fel în lunile care urmează.