Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat azi o serie de clarificări în ceea ce privește linia de finanțare DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.
Agenția a luat aceste măsuri pentru a simplifica procesul de depunere a cererilor de finanțare, precum și pentru evaluarea acestora de către inspectorii AFIR.
Astfel, o clarificare vine la criteriul de selecție 6.2 „Combaterea biologică a dăunătorilor/ polenizare biologică”. Aici a fost eliminată cerința ca minimum 10% din valoarea sprijinului să fie investită în acțiuni de combatere biologică a dăunătorilor/ polenizare biologică.
Totodată, AFIR a corectat o eroare la criteriul de selecție 6.3. Astfel, se consideră îndeplinit criteriul dacă prin Planul de afaceri sunt prevăzute investiții aferente economiei circulare SAU utilizarea energiei din surse regenerabile (ex. sisteme de încălzire care utilizează surse regenerabile precum: biomasă, pompe de căldură, energie solară etc.) SAU sisteme de irigare prin picurare independente energetic etc.
De asemenea, AFIR precizează să sunt eligibili pentru instalarea tinerilor fermieri solicitanții care figurează cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, cu terenuri şi/ sau animale înregistrate în ANSVSA/ ANZ/ Registrul Agricol (în cazul păsărilor şi animalelor mici necrotaliate), dacă pentru activitatea agricolă NU AU BENEFICIAT VREODATĂ DE NICI UN SPRIJIN DIN FONDURI EUROPENE – finanțare PNDR 2020, din tranziția PNDR 2021 – 2022 sau prin subvenția APIA.