Roșiile obținute din soiuri românești, tradiționale, sunt de neuitat prin gustul autentic, aspectul, consistența și unicitatea lor. Însa păstrarea nealterată a acestor calități are secretele ei, pe care cultivatorii le respectă cu sfințenie și le dăruiesc cu generozitate.
Sâmbătă, 5 august a.c., începand cu ora 10.00, la Hotel Caro din București are loc un adevărat festival al tomatelor și al biodiversității, unde își vor da întalnire o mulțime de legumicultori pasionați, mulți constituiți chiar în asociații de gen.
Organizatorii promit un adevarat amfiteatru care va preda o lecție aplicată de horticultură pentru pasionați.
Una dintre ideile promovate de către membrii grupului „Semințe cu Suflet”, căci despre ei vorbim, este aceea a te gospodări așa cum o făceau bunicii și străbunicii noștri, pentru a avea siguranța unor recolte bogate și a unor soiuri curate, pentru că ei nu cumpărau nici semințe, nici răsaduri, și totusi aveau cămările pline.
Și astăzi mai sunt pasionați care procedează la fel și oferă gratis nu doar semințe, ci și consiliere.
„Cele mai frumoase roșii le păstram pentru semințe. Se taie în tomata în două, se scot semințele și se pun într-un borcan cu apă unde le lăsăm de pe o zi pe alta. După acest timp, amestecăm foarte bine și strecurăm semințele. Apoi le punem iar în borcam și le spălăm, le strecurăm”, spune Stela Zamoiu, coordonator al asociației Eco Ruralis.
Semințele de roșii se spală și se strecoară de câteva ori, atât pentru a se îndepărta orice rest vegetal de pe ele, cât și pentru a se separa cele bune, care rămân la fundul borcanului, de cele nematurate suficient, care se vor ridica la suprafață, astfel că vor fi ușor de adunat și îndepărtat. Dupa ce suntem siguri ca am oprit doar ce este de calitate, semințele de roșii se întind în strat subțire pe un tifon sau pe o hârtie.
Grupul „Seminte cu Suflet”, coordonat cu multă dăruire de către Rodica Meirosu (foto), organizează astfel de evenimente în mai multe zone din țară, iar legumicultorii care participă la întâlniri dăruiesc cu drag soiuri tradiționale de roșii sau alte legume celor interesați, cu condiția să le cultive și, la rândul lor, să dea mai departe.