Afumătoare de cârnați pe sistem 112

2
cârnați

Suntem în plin sezon de afumat cârnați, slăninuțe și alte preparate tradiționale delicioase, așa gospodari din toată țara și-au pus afumătoarea la treabă.

Însă de felul în care știi să construiești o afumătoare cum trebuie ține nu doar calitatea produselor obținute, ci chiar siguranța gospodăriei tale.

Nu așa au stat lucurile într-o gospodărie din comuna argeșeană Berevoești, unde pompierii de la Detașamentul Câmpulung au fost solicitați, joi, să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit tocmai de la o afumătoare improvizată, lipită de casă.

Incendiu afumatoare
Sursa foto: ISU Argeș

Ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că flăcările prezentau pericol de propagare și la o a doua locuință aflată în aceeași gospodărie, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș.

Intervenția a fost una de durată, pompierii fiind nevoiți să-și alimenteze autospecialele cu apă dintr-o fântână, accesul în zonă realizându-se cu dificultate.

Din fericire, nu au fost identificate victime ale evenimentului.

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, reprezentanții ISU Argeș vă recomandă să aveți grijă la următoarele aspecte, atunci când vă construiți o afumătoare în gospodărie:

✔ afumătorile trebuie construite din zidărie de cărămidă şi materiale incombustibile;

✔ amplasați afumătoarea la o distanță de siguranţă faţă de restul construcţiilor;

✔ supravegheați afumătoarea pe toată perioada funcţionării;

✔ nu folosiți afumători improvizate ori amplasate în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile;

✔ nu folosiți afumători improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi de la coşul de fum, prin lăsarea deschisă a uşiţelor de curățare sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului;

✔ aveți în vedere să evitați scurgerea grăsimilor pe zone fierbinți ori în contact cu sistemul de producere a fumului.