Agricultorii români, apel către Guvern

6

Agricultorii români cer Guvernului României reglementarea unui „coș de energie” destinat irigațiilor, care le să fie atribuit cu un preț negociat direct cu producătorii de energie.

Miercuri, 21 iulie, mai multe asociații ale agricultorilor din România, reunite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, au înaintat o adresă către prim-ministrul Florin Cîțu și către miniștrii Agriculturii și Energiei, Adrian Oros respectiv Virgil Popescu, prin care propun realizarea unui parteneriat în vederea optimizării prețului la energie pentru irigații.

Propunerea este motivată prin faptul că sectorul agricol este meteo-dependent, iar din tariful pentru livrarea apei pentru irigații aproximativ 80% îl reprezintă costul cu energia electrică.

Agricultorii arată că la ora actuală s-au încheiat contracte pentru irigarea a circa 800.000 ha din cele 3 milioane irigabile, costurile cu apa pentru irigat au ajuns de la 0,29 lei/ m3 acum 3 ani la 0,78 lei/m3 în prezent. Din acest motiv, multe organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații (O.U.A.I.) vor să renunțe la irigat pentru că nu fac față costurilor ridicate.

Susținerea dezvoltării sistemului de irigații, desecări, drenaje și combaterea eroziunii solului are importanță nu doar pentru agricultură, ci și pentru protejarea mediului, prin faptul că duce la modificarea microclimatului, în special a umidității relative a aerului, care permite o dezvoltare mai bună și mai armonioasă a vegetației naturale, spontane, dar și a culturilor agricole, susțin agricultorii. Cu toate acestea, realizarea investițiilor în infrastructura principală de îmbunătățiri funciare nu au fost prinse în PNRR, se arată în adresa înaintată Guvernului de către agricultorii români.

Pe de altă parte, statul român, prin Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Electrocentrale București, este producător primar de energie electrică și tot statul român, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), consumă o cantitate mare de energie pe care o preia de la distribuitorii din piață care, de cele mai multe ori, dublează sau chiar triplează prețul cu care energia pleacă de la producătorii amintiți.

Din acest motiv, semnatarii adresei consideră că „este necesar să existe o atribuire directă de la producătorii de energie prin care să se asigure un pachet echilibrat, negociat”.

„Fermieri au investit masiv și continuă să investească în soluții moderne și eficiente de irigații la nivel de fermă, pentru reducerea pierderilor de apă prin tehnologiile aplicate, dar este o mare nevoie de reabilitare a infrastructurii principale și reducerea a pierderilor de apă”, se mai scrie în documentul înaintat Guvernului.

Agricultorii apreciază că reabilitarea infrastucturii pentru irigații reprezintă „un proces de durată, care, în funcție de ce sume vor fi aprobate și alocate de la bugetul statului și de momentul acordării, va putea fi implementat scalabil, în următorii 3-5-7 ani sau chiar mai mult”.

Tocmai pentru că modernizarea, reabilitarea și digitalizarea sistemului de irigații din România pe minimum 2 milioane de hectare irigabile, în perfectă concordanță cu politicile și principiile europene, este un proces de durată, agricultorii cer Guvernului să analizeze și dispună „identificarea și implementarea soluțiilor legale pentru realizarea unui parteneriat între MADR, ANIF și Ministerul Economiei pentru a reglementa un coș de energie (realizat prin o alocare flexibilă a surselor de energie primară) în vedere optimizării costurilor pentru lucrările de îmbunătățiri funciare și rentabilizării acestei activități, aplicabil de la 1.01.2022”.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare reunește patru mari asociații ale agricultorilor din România: Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR).