Agricultorii si-au strigat disperarea la Agro TV

692

Ovidiu Ghinea a discutat joi seara, in cadrul emisiunii Agricultura la Raport, de la Agro TV, despre camerele agricole, dar si piata de desfacere a produselor agricole. 

Cornel Stroescu, fermier din judetul Mehedinti, Marin Anton, fost parlamentar de dreapta si fermier in judetul Giurgiu, si Ionel Arion, fermier din judetul Ialomita, s-au aflat in studioul Agro TV si au intors pe toate fetele problemele din agricultura.

CAMERELE AGRICOLE

Cornel Stroescu: “Am avut discutii cu domnul Ioan Munteanu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor. In schimb, din partea Guvernului nu avem nici un fel de sprijin. Noi avem nevoie de aceste camere agricole. Noi, ca producatori, avem nevoie de o piata de desfacere. Nu cerem nimic absurd. Cerem acelasi sprijin din partea statului pe care il primeste orice societate comerciala.”

Marin Anton: “Traderii au un comportament abuziv fata de fermierii romani. Eu sustin infiintarea camerelor agricole. Legea exista acum, dar nu se aplica. Relatia dintre un trader si un agricultor este identica cu cea dintre banci si cei care au luat credite. Piata de cereale, de exemplu, este controlata de traderii, iar acestia lucreaza in conditii incorecte”

Ionel Arion: “Cei care trebuie sa ia o decizie cu privire la infiintarea camerelor agricole se fac ca nu ne vad. Eu cred ca in Romania nu se doreste implementarea sistemelor bune din Occident”.

BIROCRATIE

Cornel Stroescu: “Eu am facut proiecte pe fonduri europene, le-am finalizat, am lucrat transparent, legal, si n-am avut nici un fel de probleme. APIA si AFIR isi fac treaba, din punctul meu de vedere”.

Marin Anton: “Vai de mine. Taranul roman prefera sa lucreze singur, fara sa ceara sprijin statului roman. De ce? Pentru ca daca ar duce la APIA sau AFIR toate documentele care i se solicita, ar insemna sa stea mai mult pe drumuri decat pe camp. Eu, de exemplu, am facut un proiect pe fonduri europene. Cand am depus actele, n-am avut nevoie de un dosar. M-am dus cu portbagajul. Nu glumesc! Toate documentele necesare au incaput intr-un portbagaj, de parca ma duceam in vacanta”.

Ionel Arion: “APIA ne pune mereu pe drumuri. Daca mai trebuie un document, nu ne anunta nimeni. Daca avem o neclaritate, suntem trimisi la centru. Cum sa se duca un taran simplu tocmai la Bucuresti ca sa isi rezolve o problema? Asa ceva nu este normal. Eu cred insa ca lucrurile se vor aseza”.