Agricultorii sunt furioși: „Simpla prezență a unui ministru nu ne încălzește cu nimic!”,

5
Agricultorii sunt furioși: „Simpla prezență a unui ministru nu ne încălzește cu nimic!”,

Protestul de miercuri, 7 aprilie 2021, a arătat încă o dată că agricultorii sunt furioși pe situația neplăcută în care au ajuns și au făcut promisiuni ferme șefului MADR, Adrian-Nechita Oros, că următorul marș cu tractoare va fi în Capitală.

Potrivit precizărilor lui Theodor Ichim, președintele APAD, prezența fizică a unui oficial guvernamental la un eveniment, cum este și cazul protestelor, nu rezolvă problemele cu care producătorii agricoli se confruntă.

Singura remediere a situației cum este și cea a neplății despăgubirilor provocate de seceta pedologică extremă sectorului agricol, motiv pentru care agricultorii sunt furioși, este reprezentată de „fapte”, nu vorbe.

„Ne «certau» colegii că nu ne liniștim cu protestele nici după vizita ministrului – simpla prezență a unui ministru nu ne încălzește cu nimic! Nu înseamnă că ni s-au rezolvat problemele, deși s-au făcut pași importanți în această direcție. Faptele ne liniștesc! Așteptăm implementarea soluțiilor menținând o presiune constantă și corectă asupra factorilor de decizie. #nu ne oprim, suntem prezenți!”, a precizat Theodor Ichim.

La rândul său, șeful ACCPT, Emil Bălteanu, promite că dacă problemele cu care fermierii se confruntă în 2021 nu se vor rezolva, va organiza o mărșăluire cu tractoarele, sub formă de protest, și în Capitală, să se vadă cu adevărat că agriculturii sunt furioși la un nivel nemaiîntâlnit. 

„Am fost peste 70 de utilaje agricole, majoritatea tractoare, impactul zonal fiind unul foarte bun. Ne-am mobilizat, am avut o delegație în prefecturile Iași și Botoșani și am cerut prefecților o întrevedere cu prim-ministrul României, pentru a discuta situația extrem de gravă a agriculturii din zonele de est, sud-est și sud a țării, zone grav afectate de seceta din anul agricol 2019-2020. Dacă această problemă nu se va rezolva, vom ajunge să organizăm o asemenea manifestare și în București”, a adăugat la rândul său Emil Bălteanu.

Promisiunile prefecturii Vaslui

Reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „Grânarii” Vaslui au avut, tot miercuri, o întâlnire cu conducerea Instituției Prefectului, cu ocazia căreia şi-au prezentat nemulțumirile legate de faptul că nu au primit sprijin din partea Guvernului pentru pierderile suferite din cauza secetei de anul trecut.

„În cadrul întâlnirii, fermierii din județul Vaslui și-au prezentat doleanțele și cerințele față de situația în care se află din cauza pierderilor provocate de seceta din anul 2020. Reprezentanții prefecturii i-au asigurat că vor transmite către Guvernul României şi către Ministerul Agriculturii toate elementele semnalate, oferind în același timp fermierilor din județul Vaslui garanția sprijinului Instituției Prefectului în rezolvarea problemelor generate de condițiile meteorologice”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Prefectura Vaslui.

Fermierii au anunțat că vor organiza o acțiune de protest în municipiu pentru a-și face cunoscute revendicările, dar ulterior au renunțat la miting și au participat la o acțiune similară organizată în Iași, la care au fost prezenți agricultori din toată zona Moldovei.

Filmul protestelor

Miercuri, 7 aprilie 2021, fermierii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „Grânarii” – „Dă-te pe brazdă” IAȘI, membră în organizația interprofesională „APPR – Mândru că sunt fermier”, au trecut la următorul pas, organizând un marș cu utilaje agricole în Municipiile Iași și Botoșani.

„Protestul exprimă strigătul de disperare privind tergiversarea acordării despăgubirilor pentru calamitățile culturilor de primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul 2019. Fermierii cer imperativ, printr-o scrisoare deschisă către prim-ministrul României, domnul Florin-Vasile Cîțu, să se plătească despăgubirile pentru culturile calamitate din sume identificate la propunerea alianței pentru agricultură și cooperare”, se arată într-o informare a APPR remisă la redacție.

Marșul cu utilaje agricole a fost organizat în condițiile Legii nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, fiind autorizat de către autoritățile competente. Fermierii ieșeni au mobilizat 70 de tractoare.

Punctul de plecare în județul Iași a fost Valea Lupului și s-a continuat marșul pe bulevardul Păcurari – Bulevardul Independenței – Anastasie Panu. Punctul de staționare a fost în fața instituției Prefecturii județului Iași. În județul Botoșani, itinerarul a fost Calea Națională – Strada Arhimandrit Marchidan – Strada Cuza Vodă – Calea Națională.

În semn de solidaritate, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) s-a alăturat colegilor agricultori din zona Moldovei prin organizarea unor mișcări de protest în fața mai
multor primării din Dobrogea, printre care primăriile din localitățile Chirnogeni, Comana,
Mereni, Cobadin.

Fermierii dobrogeni continuă să solicite susținerea unei strategii de dezvoltare durabilă cu soluții specifice și cu alocări financiare consistente pentru amenajarea stațiilor de pompare și a canalelor de irigații.

„Să nu uităm că Dobrogea a fost și este cea mai calamitată zonă la nivelul României, este zona care se confruntă cu un grad mare de ariditate, cu un risc extrem de ridicat de deșertificare”, au mai precizat cei din APPR.

Agricultorii dobrogeni au avut mesaje clare precum: „Vrem irigații” , „Vrem apă” , „Alocați banii promiși”.