Agricultură ecologică: Creşterea ciupercilor pe paie

732

În prezent noastre paiele sunt un produs irosit. În zonele unde sunt cultivate cereale de multe ori sunt lăsate să putrezească pe câmp.

Paiele pot fi folosite ca strat protector şi sunt substratul ideal pentru cultivarea ciupercilor. Pe un singur balot, pot fi crescute multe kilograme de ciuperci cu efort minim.Ciupercile ajută la transformarea rapidă în humus a paiului ce putrezeşte lent.

Cu un volum minim de muncă, creşterea ciupercilor cu paie poate fi transformată într-o sursă de venit considerabil pentru fermieri. Acestea pot fi crescute cu uşurinţă în orice grădină pentru consumul familial.

Toate ciupercile din specia Pleurotus sunt potrivite pentru a fi crescute pe paie.

O altă varietate de ciupercă care poate fi cultivată cu uşurinţă pe paie este ciuperca Regele-stropharia. Este foarte bună pentru gătit şi poate fi crescută fără dificultate. Are nevoie detemperaturi de peste 10°C pentru a da  rod. Necesităţile ei pentru umiditate sunt mult mai reduse decât în cazul ciupercilor în formă de scoică, ceea ce face ca ciupercile Regele-stropharia să fie mult mai uşor de întreţinut.

La cultivare  poate fi folosit orice tip de paie.Cu toate acestea, există câteva condiţii de bază pe care substratul trebuie să le îndeplinească. E important în special ca substratul să fie sănătos şi în condiţie bună.

Ciupercile cultivate sunt foarte sensibile la competitori. Paiele ce deja au fost contaminate de alte ciuperci sunt nepotrivite şi nu pot fi folosite la cultivare. Paiele sănătoase ar trebui să aibă o culoare galbenă naturală, fără pete pământii sau închise la culoare şi nu ar trebui să miroase a mucegai.

Baloții mici şi comprimate de paie sunt cele mai uşor de utilizat, pentru că pot fi uşor transportate când sunt ude. Paiele crescute convenţional nu sunt indicate, pentru că au fost tratate sau contaminate cu ierbicide, insecticide, fungicide, fertilizatori chimici şi alte chimicale cum ar fi stabilizatori de creştere, iar şansele de succes pentru o cultură de acest tip sunt mult mai scăzute cu paie ce nu au fost crescute organic. Din acest motiv, ar trebui să folosiţi paie ce au fost crescute natural.

Culturile de paie pot fi populate folosindu-ne de înmulţirea cu ajutorul unui substrat sau prin dopuri inoculate.Necesităţile în ce priveşte calitatea sporilor sunt la fel ca atunci când creşteţi ciupercile folosind lemn.

Există totuşi, o altă metodă de a prelungi viaţa unei culturi de paie. Pentru a face asta, luaţi nişte miceliu dintr-un balot sănătos ce a fost pătruns adânc şi îl introduceţi într-un nou balot. Miceliul se va răspândi dintr-un balot pătruns într-unul proaspăt la scurt timp de la contact. În acest fel scapi nu doar de efortul de a cumpăra spori de ciuperci noi în fiecare an, dar şi de popularea substratului.(Integral pe financiarul.ro)