”Agricultura performantă nu se face cu importuri” – Valeriu Tabara, la Jubileul ASAS

260
”Agricultura performantă nu se face cu importuri” – Valeriu Tabara, la Jubileul ASAS

Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” sărbătorește, în perioada 2-4 octombrie, două evenimente marcante pentru cercetarea agricolă din România. Se împlinesc 92 de ani de la instituționalizarea cercetării științifice prin fondarea Institutului de Cercetări Agronomice al României (ICAR) și 50 de ani de la constituirea Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Prin evenimentul aniversar, instituția urmărește să rememoreze istoricul cercetării științifice agricole și patrimoniul valoros costituit prin străduințe, dăruire și perseverență  din partea comunității de cercetători științifici și a cadrelor universitare din domeniul agricol. Începută în anul 1927 în cadrul ICAR, cercetarea agricolă românească a fost continuată fără întrerupere și după anul 1969, în cadrul ASAS.

Sărbătoarea  a fost deschisă de o conferință de presă susținută de președintele ASAS, profesorul universitar Valeriu Tabără. Acesta a vorbit despre istoria cercetării agricole în România și pașii prin care s-a ajuns la înființarea acestor instituții, care conduc astăzi domeniul cercetării. Fostul ministru l-a menționat, ca personaj vital și promotorul sistemului de cercetare din România pe academicianul Gheorghe Ionescu-Șișești. 

Valeriu Tabără a mai vorbit și despre problema importurilor în domeniul cercetării. Acesta a atras atenția asupra faptului că România are piedici mari în a progresa în această zonă, atât timp cât se bazează pe importuri. „Agricultura performantă nu se poate face cu importuri de material. În acest moment, țara noastră importă material pentru agricultură de peste un miliard în fiecare an. Noi am rămas în urmă față de țări precum Ungaria, care a trecut la rândul ei prin perioade grele din acest punct de vedere”, a atras atenția fostul ministru.

De asemenea, a fost adusă în discuție și problema schimbărilor climatice. Președintele ASAS a subliniat faptul că cercetarea și evoluțiile din domeniul științific joacă un rol vital în acest sens. ”Nu putem contracara schimbările climatice prin conferințe, ci prin măsuri concrete și creații noi”, a avertizat Valeriu Tabără. 

Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” are în prezent 208 membri, dintre care 40 membri de onoare, 90 membri titulari, 91 membri corespondenți și 86 asociați. 

Source