Agroturism, Vrancea: Zacusca cu ghebe de Soveja, un produs celebru al zonei

807

Soveja este un loc unde în drumeții de toamnă poți întâlni oamenii locului ocupându-se de preocupările lor tradiționale în care munca se asociază cu prilejul de a comunica, una dintre acestea fiind culesul de ghebe de pădure pentru gustoasa zacuscă cu ciuperci, un aliment celebru al zonei.

“Suntem norocoși. Fiind ghebe de cioată ele sunt cărnoase, iar la fiert acestea nu scad foarte mult”, destăinuie tanti Maria, o localnică, unul din secretele savorii oferite de zacusca sovejeană.

E vremea când focurile trosnesc amarnic prin curțile sovejenilor. După ce au aprins focul în curte, la “chirostie”, încep a tăvăli pe o tablă ardeii și gogoșarii la copt. Între timp,  se ocupă și de curățarea și spălarea ghebelor de frunzulițele și acele de brad.

“Învârtim ardeii pe table până când se coc pe toate părțile, după care îi punem într-un vas cu apa rece pentru a le îndepărta cojile și semințele. Ghebele spălate le punem la foc într-un ceaun în care avem 3-4 de litri de apă clocotită, puțină sare, o ceașcă de ulei făcut în casă, dacă este posibil, și le fierbem până scade apa. Este timp suficient pentru a curăța cele 5 kg de ceapă pe care, apoi, o tăiem în formă de solzi”, spune “chef” Steluța Avram.

Între timp, Elena Țuțui încearcă ghebele cu paleta, iar cu mișcări circulare învârte continuu în ceaun pentru că, explică ea, exista riscul de a se lipi.

După ce ghebele au fost fierte sunt “supuse” unui jet puternic de apă, apoi clătite și puse la scurs.

Gospodinele din Soveja toacă cele 5 kg de ghebe necesare la prepararea unei “porții” de zacuscă, după care le lasă să se “odihnească” până pregătesc și celelalte legume.

Într-un ceaun uscat așezat pe focul dintr-o sobă al cărui horn duduie pun un litru de ulei, cele 5 kg de ceapă sub formă de solzi și două căni de apă rece. Le lasă să fiarbă timp de 30 de minute, turnând, apoi, peste această compoziție ardeii tăiați “fideluță”. Abia după ce s-au înmuiat legumele, sunt adăugate ghebele, dar și ingredientele: sarea specială naturală de Soveja, piperul și foile de dafin în proporții, însă, nemărturisite. Compoziția este lăsată la fiert, amestecând conținutul, continuu, aproximativ un sfert de oră. Se adaugă circa 800 de grame de bulion făcut în casă, lăsându-se zacusca să “bolborosească” pe foc mic până când iese uleiul la suprafață.

“Fiertura obținută este pusă direct din ceaun în borcane bine uscate. Încă fierbinți acestea, având gâtul liber, se așează într-un recipient mare umplut cu apă fierbinte, care la rândul său, se pune la foc “iute” timp de 45 de minute. Apoi, gâtul borcanelor se leagă cu celofan, iar mai de curând se videază prin capace”, mai spune Elena Țuțui.

Borcanele cu zacuscă de ghebe se păstrează la Soveja în încăperi bine aerisite și răcoroase. (Integral pe AGERPRES)