Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate – Când apare noul program

2
Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate – Când apare noul program

Programul de ajutor de minimis pentru legume în spații protejate – extensia vechiului program tomata – va fi lansat după Sărbătorile Pascale. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Potrivit șefului MADR, hotărârea de guvern pentru programul de ajutor de minimis mai trebuie să primească avizele necesare de la câteva ministere, însă speranța se este ca în prima ședință de Guvern de după sărbători, HG-ul să fie aprobat.

”Legat de programul pentru legumicultură, fostul program tomata, sumele sunt de 150 milioane de lei. Programul s-a extins, o să prelungim și perioada de înscriere, pentru că a stat foarte mult la avizare programul. Astăzi au cerut cei de la Finanțe niște precizări, deși nu era un program noi, ci doar extins. Noi le-am trimis, sperăm să treacă la Ministerul Afacerilor Externe unde, de regulă, trece repede și la Ministerul Justiției, în așa fel încât în prima ședință de Guvern după sărbători, să poată să treacă și acest HG”, a explicat Adrian Oros.

Pe lângă programul de ajutor de minimis pentru legume în spații protejate, ministrul agriculturii a vorbit și despre cuantumurile sprijinului cuplat vegetal. În ciuda insistențelor din partea mai multor fermieri, Oros a subliniat că aceste sume nu pot fi modificate.

”Sprijinul Cuplat rămâne același, pentru că a fost fixat și ultimele modificări le puteam face până în noiembrie anul trecut. Sunt, în continuare, opinii că ar trebui modificate cuantumurile. Nu putem să modificăm cuantumurile și legumicultorii știu lucrul acesta. Anul trecut am putut să facem acest lucru, pentru că era o sumă foarte mică la ei, și am reușit să o facem pentru că era perioada aceea de criză când ni s-a permis să prelungim și data de depunere a cererilor și să facem tot felul de proceduri simplificate. Comisarul, după două scrisori, a permis să modificăm în afara termenului. Noi nu putem aduce nicio modificare la plafoanele sprijinului cuplat vegetal decât până în noiembrie anul precedent. Și nu putem să creștem un plafon fără să afectăm alt plafon, pentru că suntem în aceeași plafon general”, a precizat ministrul agriculturii pentru AGRO TV.

Reamintim că sumele finale pentru SCV sunt următoarele:

a) 30.800.000 de euro pentru soia;
b) 17.215.000 de euro pentru lucernă;
c) 450.000 de euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe;
d) 200.760 de euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră;
e) 4.200.000 de euro pentru orez;
f) 844.200 de euro pentru sămânţă de cartof;
g) 132.980 de euro pentru hamei;
h) 18.898.500 de euro pentru sfeclă de zahăr;
i) 1.445.000 de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
j) 54.500 de euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp;
k) 8.908.590 de euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;
l) 517.500 de euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
m) 3.430.000 de euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.