ORDONANȚĂ: Ajutor de stat pentru crescătorii de animale: 100 euro/cap de bovină!

1

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește pregătește un nou ajutor de stat pentru crescătorii de animale.

În acest sens, pe site-ul MADR a fost pus în dezbatere publică un proiect de ORDONANȚĂ privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit actului normativ, cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 100 euro/cap bovină de carne, respectiv bubalină, la o valoare a cursului valutar de 4,9334 lei/euro (comunicată de Banca Națională a României la data de 1 august 2023).

Schema de ajutor de stat are caracter temporar și a fost instituită pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și din sectorul bubalinelor, în perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil și alte costuri, cum ar fi forța de muncă, sevicii veterinere, utilități etc.

Proiectul de act normativ mai prevede că schema de ajutor de stat se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat pe secțiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 62, lit.a) din Comunicarea Comisiei Europene (2023/C 1188), cu respectarea pragului maxim de 280.000 de euro/beneficiar.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000 euro, și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024, în cadrul capitolului 83.01 Agricultură, Silvicultură, Piscicultură și Vânătoare, titlul 40 Subvenții, articolul 40.15 Sprijinirea producătorilor agricoli, se mai arată în document.

Mai multe detalii privind criteriile de eligibilitate, documentele necesare, termenele și condițiile de plată puteți afla accesând proiectul de Ordonanță publicat pe site-ul MADR la secțiunea Transparență decizională.

Citește și Ministrul Agriculturii: Subvenție de 100 EURO/hectar și alte noi forme de sprijin în 2024