Home Stiri agricole Ajutorul de minimis pentru tomate starneste mari nemultumiri

Ajutorul de minimis pentru tomate starneste mari nemultumiri

862 views

Liderii asociațiilor profesionale din domeniul agricol continuă să vorbească limbi diferite.

Una dintre primele măsuri ale ministrului Petre Daea vizează susținerea legumicultorilor români, însă ideea nu este pe placul tuturor.

După alegerile din luna decembrie a anului trecut, Vlad Gheorghe, președintele Confederațiilor Asociațiilor Țărănești și Agricole din România, a făcut potecă la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. S-a vorbit într-o vreme chiar despre o numire a sa într-unul din posturile de secretar de stat, însă legumicultorul ilfovean, neavând sprijin politic, a rămas printre zarzavaturi.

Vlad o obținut totuși o victorie importantă pentru cultivatorii de tomate. Astfel, statul român va acorda un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro fiecărui cultivator care are în lucru o suprafața de 1.000 de metri pătrați în spații protejate. Propunerea inițială a fost de 5.000 de euro/1.000 mp, însă în urma discuțiilor dintre conducerea MADR și reprezentanții fermierilor din toată țara s-a convenit cu 3.000 de euro ar fi o sumă suficientă.

Între oamenii vocali din domeniul agricol există anumite rivalități, dacă nu chiar dușmănii. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, se număra printre cei care contestă măsura lui Petre Daea.

“In cazul proiectelor pentru tomate, pragul acela de 1.000 de mp, stabilit de minister, este prea sus. Vrem să dăm un ajutor, dar nu ținem cont de niște realități. Acest prag de 1.000 mp este prea sus, ținând cont de potența financiară a celor care pot acceptă acest program”, a explicat Baciu.

El a adăugat că nu s-a găsit cea mai bună soluție pentru implementarea acestui proiect. “Sunt niște costuri extraodinar de mari să poți să faci tomate pe 1.000 de metri pătrati. Eu aș fi zis că pragul să fie undeva la 200 de metri pătrati, era mai accesibil”, a spus Baciu.

Cu toate că ajutorul este prevăzut la 3.000 euro/an, sprijinul prevede un plafon maxim de 15.000 euro pentru trei ani, nefiind clar în ce condiții poate fi atins. Potrivit actului normativ adoptat în 27 ianuarie, suma necesară aplicării schemei de ajutor de minimis este de 40 milioane euro și provine de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.