ALERTĂ! A fost raportat primul caz de gripă aviară (H5N8) transmisă la om

18
ALERTĂ! A fost raportat primul caz de gripă aviară (H5N8) transmisă la om

Rusia a raportat oficial la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în premieră, vestea cu privire la infecția unor cetățeni ruși cu gripa aviară. Profesorul Valeriu Tabără, președintele ASAS, reacționează la auzul veștii.

Anunțul privind diagnosticarea primei infecții cu tulpina (H5N8) de gripă aviară la om a fost făcut sâmbătă, 20 februarie 2021, de Anna Popova, șefa Rospotrebnadzor, instituția care se ocupă de sănătatea consumatorilor în Rusia.

Focare de gripă aviară confirmate, având la bază tulpina (H5N8), au fost raportate în Rusia, Europa, China, Orientul Mijlociu și Africa de Nord în ultimele luni, însă doar la păsări. Alte tulpini, cum sunt H5N1, H7N9 și N9N2 au cunoscut mutații și au fost confirmate și în cazul unor infecții la om, scrie Reuters.

Întrebat de reporterii ediției online a Agro TV cu privire la pericolul reprezentat de această nouă migrație a unui virus periculos, de la pasăre la om, fostul ministrul al Agriculturii și președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), Valeriu Tabără, a precizat că autoritățile române trebuie să pună la punct rapid retehnologizarea sistemului de producție a vaccinurilor.

„Trebuie să fie luate măsuri și sper să fie efectiv o teamă logică, nu o teamă de haos. O teamă creativă care să ducă la o gândire a unui sistem și a unei strategii clare pe domeniul respectiv. România ar trebui să revină la ceea ce a însemnat și cercetarea în domeniul medical, dar și producția de medicamente, de vaccinuri pe domeniile respective, pe care, de obicei, România le-a controlat destul de bine în urmă cu 20-25 de ani”, a precizat Tabără. Nu este suficient să avem numai Măgurele. Numai cu Măgurele nu rezolvăm problemele mari cu care se confruntă partea aceasta medicală și nu numai medicală, ci și cea economică.”

Rusia a raportat la OMS cazul de infecție cu A(H5N8) la om cu câteva zile înainte, imediat după ce autoritățile de acolo au fost sigure de rezultat, conform precizărilor făcute de Popova la Rossiya 24, televiziunea de stat.

„Deocamdată, nu sunt informații cu privire la transmisia comunitară a bolii”, a adăugat șefa Rospotrebnadzor, citată de agenția de presă amintită mai sus.

Șapte muncitori de la o fermă din sudul Rusiei au fost confirmați ca fiind infectați cu tulpina gripei aviare A(H5N8), cu ocazia acțiunile întreprinse ca urmare a depistării unui focar la păsări, în decembrie 2020, a mai anunțat Anna Popova.

Ea a adăugat că persoanele afectate „se simt bine, acum, iar situația nu s-a dezvoltat și mai mult”.

Într-un e-mail al OMS transmis filialei sale europene, vocile oficiale ale organizației au precizat că au fost notificate de Rusia cu privire la confirmarea unui caz de infecție cu A(H5N8) la om, precum și că au luat la cunoștință că aceasta ar fi prima infecție de acest gen, depistată la om.

„Informațiile preliminare indică faptul că acele cazuri raportate au fost ale unor muncitori care au interacționat cu păsări de fermă”, se scrie în e-mail. „Aceștia sunt asimptomatici și nu s-a înregistrat o transmisie comunitară. Suntem în discuții cu autoritățile naționale, astfel încât să adunăm mai multe informații și să evaluăm impactul acestui eveniment asupra stării de sănătate a populației.”

Majoritatea infecțiilor cu virusuri provenite de la zburătoare și care au migrat la oameni au fost asociate în mod direct cu contactul persoanelor cu păsări moarte, chiar dacă alimentele tratate termic în mod corespunzător sunt considerate a fi sigure.

Focarele de gripă aviară obligă fermele specializate să ucidă preventiv păsările dintr-un flux de producție, astfel încât să fie prevenită dispersia virusului, iar țările importatoare să nu impună restricții statelor de origine.

Marea majoritate a cazurilor sunt cele de răspândire a virusului prin intermediul păsărilor sălbatice. De aceea, marile țări producătoare de carne de pasăre și de ouă tind să-și țină păsările închise și protejate astfel de contactul cu mediul înconjurător.

Institutul Vector din Siberia a precizat sâmbătă, 20 februarie 2021, că va demara o serie de teste la om, implicit un vaccin împotriva H5N8, a anunțat la rândul său agenția rusă RIA Novosti.

„Inclusiv pesta porcină africană există un pericol”

Conform precizărilor făcute pentru ediția online a Agro TV de către Valeriu Tabără, inclusiv pesta porcină africană (PPA) prezintă un pericol de mutație și migrație la om, „pentru că este tot un tip de coronavirus”.

El a spus că situația actuală, cea de infecție cu coronavirus, putea fi prevenită.

„Pericolul este în toată zona aceasta a virușilor cu acțiune animală sau umană. Din zona animală, virusurile pot trece foarte ușor de la o specie la alta. Inclusiv pesta porcină africană există un pericol pentru că este tot un tip de coronavirus. Din păcate, i se acordă o atenție extrem de scăzută, ca și, de altfel, la gripa aviară. Mai mult s-a speculat cu ea. Nu s-au folosit produsele respective și de bună calitate la vremea respectivă, vorbesc de România anilor 2005-2006, vaccinuri care trebuie să fie pregătite din timp”, a precizat șeful ASAS.

Tot el a spus că nu vede cu ochi buni procedura actuală de a cumpăra vaccinurile care, mai afirmă Tabără, „sunt monopolul a doar două-trei companii”.

„Normal, țările ar fi trebuit să aibă posibilitatea să producă anti-virusurile respective”, a mărturisit Valeriu Tabără. „Este bine că a intervenit armata la Institutul Cantacuzino, dar nu trebuia să se ajungă aici. Acolo au fost niște realizări de super prestigiu. Chiar și în cercetarea agricolă, noi suntem legați de niște monopoluri extraordinar de puternice, care pot crea mari probleme în viitor. Mai ales pe sistemul medical, cercetarea națională trebuie să fie la zi și să facă eforturi mari pentru a putea să nu devii dependent de astfel de importuri.”

În ceea ce privește situația din Rusia, Valeriu Tabără vorbește de o „mutație naturală, prezentă în lumea aceasta a organismelor inferioare, cu o multiplicare genetică formidabilă”.

Nu în ultimul rând, Tabără a lansat o provocare, și anume aceea ca țara noastră să înceapă să fie pregătită strategic, ținând cont de faptul că ne învecinăm cu mai multe țări unde virusurile au făcut ravagii în ultimii ani.

„Numai UE nu înțelege că aceste metodologii trebuie redeschise, pentru cercetare și pentru găsirea de soluții la astfel de probleme. N-o să poți contracara, de pildă, acest virus apărut și cu transmitere la om de la păsări, decât dacă ești pregătit cu metode noi de cercetare pentru a putea contraveni imediat când apare acest virus. Era de așteptat. Pentru lumea cercetării nu este o surpriză.

Nu este vorba de Republica Moldova, este un ansamblu de relații care sunt foarte greu de controlat, în relația cu Ucraina și cu Rusia. În primul rând nu este o relație și un control ordonat în ceea ce privește relațiile cu Ucraina, care nu poate fi exclusă din sistemul acesta de schimburi comerciale europene, mai ales și din punct de vedere strategic. Sunt și alte relații pe zona Mării Negre care sunt necontrolabile. De aceea, România ar trebui să fie pregătită strategic și chiar cred că ar fi nevoie de un colectiv care să gestioneze o astfel de situație acum”, a conchis Tabără.

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea, potrivit Wikipedia.

1997, anul în care a fost confirmată mutația unui virus de aviară care a infectat un om

Un virus de gripă aviară, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

De la primele contaminări prin contact direct pasăre-om din Hong Kong, 1997, s-a raportat un număr semnificativ de infecții și decese în Asia de Sud-Est. Rata ridicată a mortalității este explicată prin lipsa unui sistem imunitar uman „specializat” împotriva acestui virus. Neavând o istorie de contact cu virusul, riscul de expunere și de deces este foarte ridicat în cazul omului.

Dacă o persoană care suferă de gripă ajunge într-un contact strâns cu o pasăre bolnavă de aviară, există posibilitatea să contacteze boala, infectându-se și cu acest virus. Cei doi viruși întâlnindu-se în același organism gazdă, pot fi capabili de schimb de material genetic, în urma căruia, noul virus rezultat se poate transmite liber de la om la om fără obstacole.

De la pasăre la om, gripa aviară se poate transmite în cazul în care omul intră în contact direct cu lichidele biologice sau inhalează praful materiilor fecale ale păsărilor bolnave.

„Pare să fie sigură informația conform căreia virusul nu se transmite prin intermediul preparatelor (gătite sau fierte corespunzător) pregătite din pasăre. Autoritățile din Vest recomandă totuși celor care se pregătesc pentru călătorii în țările afectate din Est să evite piețele în care se face comerț cu păsări”, scrie aceeași sursă.