ALERTĂ de gripă aviară! 14.000 de curcani, sacrificați în Germania

16
ALERTĂ de gripă aviară! 14.000 de curcani, sacrificați în Germania

Din cauza unui focar de gripă aviară descoperit la o fermă din zona Uckermark, landul Brandemburg, estul Germaniei, autoritățile de profil au decis să ucidă preventiv nu mai puțin de 14.000 de curcani.

Potrivit Reuters, acesta este cel de-al treilea focar de gripă aviară (tulpina H5N8) depistat în țară.

Nu demult, alte focare de gripă aviară erau descoperite la exploatații din Ungaria, Suedia, Franţa, Lituania şi alte zone din Europa, iar autorităţile cred că virusul este transmis de la păsări sălbatice.

La data de 25 ianuarie 2021, Consiliul suedez pentru agricultură a informat că urmează să fie sacrificaţi aproximativ 1,3 milioane de pui, din cauza unui focar de gripă aviară descoperit la cel mai mare producător de ouă al Suediei, în apropierea oraşului Monsteras.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa.

Acțiune de control a ANSVSA în sectorul avicol

Ca urmare a evoluției gripei aviare la nivel internațional, autoritățile de resort din România nu au stat degeaba. Astfel, în intervalul 18-22 ianuarie 2021, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene şi a municipiului Bucureşti au efectuat controale oficiale la nivelul unităţilor de destinaţie (centre de ambalare ouă, unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre, unităţi de procesare ouă, unităţi de procesare carne de pasăre, unităţi de tranşare carne de pasăre, unităţi de reambalare), pentru a verifica modul în care sunt respectate condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către operatorii din sectorul alimentar.

Normele supuse verificării se referă la producerea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import, precum şi de la unităţi din România.

De altfel, în perioada menționată au fost efectuate la nivel național un număr de 168 de controale oficiale, 23 dintre acestea la centre de ambalare ouă, 67 la unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre, două la unităţi de procesare ouă, 12 controale la unităţi de procesare carne de pasăre, patru controale la unităţi de tranşare carne de pasăre, două la 2 unităţi de reambalare, respectiv 58 la unităţi înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care au recepţionat carne de pasăre, ouă de la unităţi autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, provenite din schimburi intracomunitare/import (15 depozite alimentare, 8 supermarketuri, 30 de magazine alimentare, 4 carmangerii, o măcelărie).

Autoritățile române au identificat deficienţe care nu au impus aplicarea de măsuri în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.

Din analizarea datelor transmise de către DSVSA judeţene și a municipiului București reiese faptul că pe teritoriul României au fost derulate schimburi intracomunitare cu carne de pasăre şi ouă, care au avut ca ţară de origine state membre ale Uniunii Europene (Austria, Polonia, Ungaria, Germania, Croaţia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Italia Olanda, Danemarca), precum şi din ţări terţe (Marea Britanie, Brazilia, Ucraina).

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)