ALERTĂ! Încă o zonă de protecție PPA impusă de autorități

5
ALERTĂ! Încă o zonă de protecție PPA impusă de autorități

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a intrat în alertă după ce o suspiciune de infectare cu pesta porcină africană s-a confirmat la un porc crescut într-o gospodărie din satul Strâmtura, comuna Vama. Având în vedere nivelul de contagiune al acestei boli, sanitar-veterinarii au luat măsuri imediate, fiind impusă o zonă de protecție de 3 kilometri și una de supraveghere pe o arie de 10 kilometri- relatează www.monitorulsv.ro

Directorul executiv DSVSA Suceava, Sorin-Mihai Voloșeniuc, a îndemnat populația din zona de supraveghere la calm și la colaborare, scopul comun fiind ca în 40 de zile focarul să fie închis, iar oamenii să își poată sacrifica tradițional porcii înainte de sărbătorile de iarnă.

Zona de supraveghere care va fi atent monitorizată și unde s-a început în regim de urgență inventarierea tuturor porcilor, cuprinde comunele Vama, Frumosu, parțial Frasin (până la intersecția cu Stulpicani) și Câmpulung Moldovenesc, până în zona Lukoil.

”Facem un apel la crescători, nu se impune sacrificarea vreunui porc, astfel că îi rugăm să colaboreze cu echipele noastre aflate într-o zonă de protecție sau supraveghere, pentru a putea identifica toate efectivele, inclusiv cele care nu sunt înregistrate sanitar-veterinar. Efectivele vor fi sub supraveghere până la închiderea focarului, interval în care se interzice cu desăvârșire comerțul”, este apelul directorului executiv Voloșeniuc.

Foarte important este și ca oamenii să raporteze imediat medicului veterinar o modificare a stării animalului sau orice deces subit.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând apoi în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene și trecând de aceasta.

Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indici ale apariţiei bolii. Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.