ALERTA! PESTA PORCINA SE EXTINDE. IN TULCEA, DIN 37 DE CAZURI, AU MURIT 35 DE ANIMALE

350

Prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, a convocat, marţi, Centru Local de Combatere a Bolilor (CLCB) în urma apariţiei unor focare de pestă porcină africă pe teritoriul a patru comune: Ceatalchioi, Pardina, Maliuc, Somova şi în municipiul Tulcea.

“La şedinţa CLCB a fost invitat şi a participat şi secretarul de stat Geronimo Răducu Brănescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a subliniat faptul că există doi factori ce provoacă răspândirea bolii: factorul animal şi factorul uman. Dacă pentru factorul animal au fost luate de către medicii veterinari toate măsurile de izolare a focarelor, în ceea ce priveşte factorul uman este nevoie de cooperarea cetăţenilor cu autorităţile statului şi semnalarea oricărei suspiciuni a bolii, respectiv atunci când constată că animalele lor au febră”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Tulcea.

De asemenea, în cadrul şedinţei CLCB a fost comunicat faptul că s-au confirmat 37 de focare în cele cinci localităţi, iar 35 de animale au murit.

Tot în cadrul CLCB a fost luată măsura instituirii de filtre la ieşirile din municipiul Tulcea şi la trecerea cu bacul între municipiu şi suburbie, ca măsură suplimentară de izolare a bolii pe raza celor patru comune şi a suburbiei municipiului Tulcea.

DSVSA Tulcea face un apel la crescătorii de animale să nu utilizeze resturi alimentare în hrana porcilor, să nu părăsească gospodăria sau ferma cu aceleaşi haine şi incălţări cu care au luat contact cu animalele, să evite introducerea în exploataţiile proprii a unor porcine de provenienţă necunoscută şi mai ales fără înştiinţarea medicului veterinar.

“Boala nu afectează omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie – prin mortalitatea cauzată de evoluţia bolii, limitarea mişcarii animalelor, reducerea pieţei de desfacere prin interdicţii de export animale vii şi produse din carne de porc, etc; fac ca această boală să fie extrem de păgubitoare”, se mai arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că din cauza rezistenţei foarte mari a virusului în mediul înconjurător, precum şi a contaminării unor vectori (de exemplu căpuşele, în care virusul poate rămane activ câţiva ani), boala poate persistă într-o anumită regiune, fiind foarte greu de eradicat, cu costuri uriaşe.

Autorităţile au precizat că nu există niciun tratament pentru porcii bolnavi de pestă porcină africană. Porcii afectaţi trebuie sacrificaţi, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.

Nu există vaccinuri pentru această boală, iar cele mai eficiente măsuri sunt cele de prevenire a introducerii bolii, prin respectarea măsurilor de biosecuritate, au spus specialiştii.