Altă veste bună-rea: România, lider la exportul de rapiță!

3

Un ochi râde și unul plânge, atunci când te uiți ce se întâmplă cu agricultura românească. Suntem pe locul patru la producție și lideri în UE la exportul de rapiță, dar este acesta un motiv de bucurie sau mai degrabă ar trebui să ne pună pe gânduri?

Potrivit Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA), România va produce în acest an comercial 2,2 milioane de tone de rapiță, un record pentru țara noastră, care nu a reușit în istoria recentă mai mult de 1,6 milioane de tone (în 2017), scrie economica.net.

Astfel, ca și anul trecut, când a avut o producție de peste 1,2 milioane de tone de pe aproximativ 469.000 de ha, România ar putea fi și în 2023 al patrulea cel mai mare producător de rapiță la nivelul Uniunii Europene, după Franța, a cărei producție ar putea atinge anul acesta 4,8 milioane de tone, Germania, cu o producție 4,5 milioane de tone, și Polonia, cu o producție de 3,4 milioane de tone de rapiță.

„Vreme favorabilă pe termen lung, cu ploi și soare în toată centura unde se cultivă rapiță în nordul Europei, dar și în Europa Centrală și de Sud-Est, a dus la creșterea potențialului de randament. După o perioadă timpurie umedă primăvara, uscăciunea din luna mai a facilitat reproducerea și umplerea timpurie a păstăilor. În prezent, este așteptată o recoltă excepțională”, spun analiștii USDA. Desigur, mai rămâne de văzut dacă ploile torențiale care au pus stăpânire pe România în ultima perioadă nu vor afecta recoltarea semințelor de rapiță care are loc la sfârșitul lunii iunie și în luna iulie.

Cultura de rapiță nu era una foarte populară în rândul fermierilor români în urmă cu 10 ani, însă devine una de interes pe fondul schimbărilor macroeconomice din ultima vreme. Astfel, suprafața cultivată este pe un trend ascendent, de la 460.000 ha, în 2022, la 603.000 ha cât se estimează pentru 2023. Cu atât mai mult, vestea că potențialul producției de rapiță a României se înfreaptă spre un nou record în anul comercial 2023/2024 nu poate decât să ne bucure. Fermierii români și-au făcut bine treaba și merită felicitări.

Altceva ne pune însă pe gânduri. Potrivit datelor Comisiei Europene, în anul comercial 2022/2023, România a exportat 146.131 de tone de rapiță, adică 28% din cantitatea totală vândută de UE în afara spațiului său, devenind cel mai mare exportator european de rapiță (după Lituania, cu exporturi de 73.234 de tone, și Letonia, cu 70.820 de tone).

Să fii lider în exportul de rapiță pare a fi o veste bună dacă nu ți-ai pune, însă, imediat întrebarea cum se face că ai reușit performanța de a depăși la acest capitol state precum Franța și Germania, primii doi producători de raapiță din Uniunea Europeană, care anul trecut au obţinut 45,4% din producţia totală comunitară.

Răspunsul, din păcate, este unul simplu și dureros: ne lipsește capacitatea de prelucrare, iar asta este marea încercare pe care îndustria agricolă românească trebuie să o depășească, pentru a nu mai expota materie primă ieftină, purtătoare de subvenții, și a importa produse prelucrate scumpe, în beneficiul altor state care știu că obțină plusvaloare.