Amenzi uriase pentru incalcarea legislatiei silvice

737

Polițiștii au aplicat, la nivel național, în perioada 25 noiembrie – 8 decembrie, aproape 5.500 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 2,5 milioane de lei, dintre care 517 la legislația din domeniul silvic, și au confiscat material lemnos și 851 de pomi de Crăciun, informează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) într-un comunicat.

 

Echipele de control acționează, în această perioadă, pe drumurile forestiere și pe drumurile publice, în zonele împădurite cu rășinoase și în piețe, târguri, oboare sau alte locuri de comercializare, pentru prevenirea comiterii unor fapte ce contravin legislației silvice în ceea ce privește tăierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun.

Polițiștii au constatat și 321 de infracțiuni, dintre care 142 la Legea nr.46/2008 — Codul silvic.

De asemenea, polițiștii au confiscat 947 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 241.900 de lei, și 3.465 de kg. de cetină de brad/molid și au indisponibilizat peste 50 de fierăstraie mecanice, topoare și securi și 138 de utilaje, autoturisme sau căruțe.

La activități participă polițiștii Serviciului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Direcției de Ordine Publică a Poliției Române, polițiștii cu atribuții în domeniul silvic din cadrul inspectoratelor de poliție județene, în colaborare cu specialiști silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva.

IGPR avertizează că transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar — dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele — dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).

La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național), subliniază IGPR.

În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.

Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun este sancționată contravențional de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, de asemenea este dispusă și măsura complementară a confiscării acestora.