Analiza: Cum sunt gestionate FONDURILE europene in AGRICULTURA

69
Analiza: Cum sunt gestionate FONDURILE europene in AGRICULTURA

Fondurile Europene dedicate agriculturii au un rol important pentru dezvoltarea economică a României. 5,98 de miliarde de euro – sunt sumele plătite de AFIR până în prezent prin PNDR 2020. În acest sens, luni, 03 august 2020, s-a organizat o ședința de analiză a modului de implementare a fondurilor europene acordate pentru investiții în agricultură și pentru dezvoltare rurală. Totodată, în cadrul aceastei ședințe a fost abordată stabilirea priorităților pentru accelerarea absorbției fondurilor europene și asigurarea utilizării integrale a banilor puși la dispoziția României.

Potrivit Ministrului Agriculturii, Adrian Oros, prin Programul Național de Dezvoltare Rurale, din 2015 și până în prezent, au fost efectuate plăți în valoare totală de aproximativ 6 miliarde de EURO, ceea ce ridică gradul de absorbție al fondurilor europene pentru dezvoltare rurală la peste 63% din totalul fondurilor alocate României – aproximativ 8 miliarde de EURO prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Ministrul a subliniat importanța mobilizării personalului AFIR pentru accelerarea analizării cererilor de plată depuse de beneficiari, astfel încât să fie scurtat la minimum timpul de la depunerea cererii, la autorizarea plății.

„Am asteptari mari de la această instituție și sunt convins ca ele se vor materializa in cursul acestui acestui an. Sprijin fără ezitare activitatea AFIR și voi fi un partener permanent al dumneavoastră în procesul de absorbție a fondurilor europene. Sunt inca anumite discrepante intre structurile teritoriale ale Agenției, iar acest lucru trebuie sa fie cat mai curand atenuat pentru a avea o institutie puternica si unitara care sa isi indeplineasca cu succes toate obiectivele care duc la dezvoltarea mediului rural romanesc.” a tinut sa precizeze Adrian OROS, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

O alta cifra importanta in evolutia absorbtiei fondurilor PNDR o reprezinta suma autorizata la plata pana in prezent pentru masurile gestionate de catre AFIR in anul financiar 2020. Este vorba despre 456 de milioane de euro.

De asemenea, Adrian Oros a subliniat în cadrul ședinței necesitatea utilizării de către AFIR a tuturor mijloacelor electronice de comunicare, pentru a elimina orice problemă în depunerea cererilor de plată de către beneficiarii PNDR sau în depunerea solicitărilor de finanțare pentru sesiunile deschise în această perioadă.

SESIUNILE DESCHISE in aceasta perioada

In această perioada pot fi accesate fonduri europene în următoarele sesiuni:

  • pentru tineri fermieri (sM 6.1),
  • abatoare de mici dimensiuni din zona montană (sM 4.2),
  • prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor (sM 17.1),
  • înființarea grupurilor de producatori în sectorul pomicol (sM 9.1a),
  • pentru Autoutilitare probe și dotare laboratoare și camere frigorifice prin submăsura 5.1 (reducere consecințe dezastre naturale, evenimente adverse și catastrofale).

Sedința s-a desfășurat în sistem videoconferință de la sediul AFIR din București, alături de directorul general Mihai MORARU, cu întregul personal de conducere al AFIR de la nivel central și național – 8 centre regionale și 41 de oficii județene.

„Situatia generata de pandemie este un factor perturbator important pentru beneficiarii nostri si, in consecinta, si pentru absorbtia fondurilor pe care le gestionam. Agentia depune toate eforturile pentru a depasi aceasta situatie si pot spune ca am reusit sa facem acest lucru pana in prezent. Avand în vedere evolutia de pana in acest moment a platilor realizate de AFIR, pot afirma în deplină cunostiinta de cauza ca vom atinge și chiar vom depasi tinta propusa pentru acest an de 550 de milioane de euro platite pentru masurile pe care le gestionam.” a mentionat Mihai MORARU, directorul general AFIR.