Analiză la Finanţe: TVA de 9% la apă

605

Guvernul vrea cota de TVA redusă de la 24% la 9% și pentru apă, propunere venită odată cu dezbaterea proiectului de Cod Fiscal. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a făcut acest anunț.

„Discutăm vis-a-vis de TVA la apă, a fost o idee lansată de reducere la 9% a TVA la apă. Este, din punctul meu de vedere, un sprijin foarte important pentru agricultură, coroborat cu sistemul de irigaţii, sunt convins că şi reducerea TVA la 9% la apă va fi un imbold foarte important”.

După reducerea de TVA la 9% pentru alimente şi băuturi non-alcoolice de la 1 iunie 2015, impactul măsurii calculat iniţial de Ministerul Finanţelor pentru o perioadă de şase luni, sumă care se ridică la 2,8 miliarde lei, a fost deja absorbit, având în vedere că încasările din primele nouă luni s-au plasat la 100,9%, potrivit oficialului de la Finanțe.

„Asta înseamnă că aceste măsuri nu distrug economia, nu produc dezechilibre macroeconomice. Problema noastră este că nu vrem să fim totuşi mai îndrăzneţi, pentru că România poate, are potenţial. Mă uit la celelalte țări din jurul nostru, mi se pare că Slovacia încearcă să reducă TVA la alimente la jumătate, iată că şi alte ţări europene încearcă să se relaxeze fiscal și se pliază la au o astfel de abordare”, subliniază Teodorovici.

În luna august, Consiliul Concurenței, de altfel singura instituție abilitată să verifice prețurile la raft, a eliberat un raport prin care s-a constatat că marile magazine nu au crescut prețul înainte de reducerea TVA de la 24% la 9%, fapt ce evidențiază abordarea pozitivă a măsurii din partea marilor magazine, declară ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Marile magazine au înțeles că nu dorim numai avantaje economice pentru agenții economici din industria alimentară sau producători, nu dorim doar venituri mai mari la bugetul de stat și combaterea acestei economii, să spunem, gri, ci dorim în același timp și avantaje sociale. Și cred că acesta trebuie să fie scopul nostru final în tot ceea ce facem, să satisfacem consumatorul. Măsurile care au fost luate în aceea perioadă au fost voluntare, statul nu putea să oblige și nici n-a făcut-o. Au fost măsuri voluntare precum înghețarea prețurilor, după aceea afișarea dublă a prețurilor în anumite magazine, să se vadă cât a fost prețul înainte și care este reducerea după aplicarea TVA-ului de 9%. Sunt măsuri salutare, accentuând în același timp că n-ar fi fost o abordare ilegală dacă s-ar fi mărit prețurile, aceasta este economia de piață și oricine merge în piață pentru a-și maximiza profitul”, concluzionează Constantin.

Impactul asupra bugetului de stat odată cu introducerea măsurii de reducere a taxei pe valoare adăugată la alimente este unul pozitiv, chiar dacă la momentul respectiv foarte puțini credeau în această măsură, declară ministrul Agriculturii.

„Experiența reducerii TVA pe sectorul de panificație a oferit confirmarea în fața Comisiei Europene, Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale că este o măsură care, dincolo de avantaje financiare și sociale, generează lucruri pozitive pentru dezvoltarea economică”, a completat Daniel Constantin.

După cele mai recente calcule, 500 de milioane de euro au fost economisiți în cei doi ani care au trecut de la reducerea TVA la pâine, a anunțat preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu.

„Numai la populaţie, din reducerea preţului la franzelă a rămas suma de 500 de milioane de euro. Nici mie nu mi-a venit să cred că în doi ani s-au făcut economii atât de mari la populaţie”.

Reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% s-a aplicat de la 1 septembrie 2013, iar de la începutul lunii iunie a anului în curs, măsura s-a extins pentru toate produsele alimentare.

Adelina Mariș