Andras Szakal (AFIR): Sunt probleme legate de proceduri, care fie trebuiesc corectate

445

Andras Szakal  a devenit în luna recent director al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Din această poziție el a acordat un interviu foarte interesant pentru buletinul instituției în care, printer altele, a analizat anul trecut din prisma reprezentantului agenției care se ocupă active de PNDR 2014-2020.

Astfel “din perspectiva numărului de sesiuni deschise, a fost cu siguranţă un an plin: 13 sesiuni anuale continue pentru 13 submăsuri ale Programului, peste 7.700 proiecte depuse însumând 1,56 miliarde euro. Dar rolul Agenţiei merge mult mai departe decât număratul proiectelor depuse. Deşi a fost, fără doar şi poate vorba de un efort deosebit, acum este momentul să vedem unde au fost blocaje şi care au fost cauzele”, a declarat directorul AFIR.

Acesta pare decis să rezolve problemele apărute în implementarea noului PNDR, inclusive a celor semnalate de beneficiari sau potențiali beneficiari, precum si propunerile de remediere.

“Am solicitatat colegilor o situaţie care să cuprindă acele probleme identificate în implementarea PNDR 2014-2020, inclusiv cele semnalate de beneficiari sau potenţiali beneficiari, precum şi propuneri de remediere a acestora. Sunt probleme legate de proceduri – care fie trebuiesc corectate, fie trebuie simplificate, dar şi probleme legate de funcţionarea sistemului informatic. Vă asigur că nu va exista problemă fără soluţie. Mai sunt, de asemenea, îmbunătăţiri care pot fi aduse pentru facilitarea accesării Programului. Și aici mă refer la accesarea dificilă sau nejustificat de greoaie în anumite situații a fondurilor europene de către fermieri, la simplificarea procedurilor și a mecanismului de solicitare a fondurilor europene, la asigurarea transparenței actului de decizie necesar cunoașterii de către beneficiarii PNDR a mecanismului de administrare a fondurilor europene sau la optimizarea sistemului on-line de depunere a cererilor de finanțare. De asemenea, vom iniția demersurile necesare pentru a deschide discuții la nivelul Comisiei Europene privind abordarea corectă a interpretării condițiilor artificiale, astfel încât să nu ajungem să aplicăm sancțiuni beneficiarilor care doar se află într-o conjunctură care poate fi interpretată ca fiind afectată de condiții artificiale. Aceste sunt însă priorităţi pe termen mediu şi lung. Experiența mea din administrația publică în implementarea fondurilor europene m-a ajutat să găsesc soluții pe care le pot aplica pentru remedierea problemelor cu care ne confruntăm în acest moment, dar mai sunt și altele pe care îmi doresc să le rezolv, probleme generate de factori externi, cum ar fi acordarea creditelor bancare beneficiarilor PNDR pentru finanțarea investițiilor. În continuare nu există o diferențiere pentru creditele acordate investițiilor din agricultură finanțate din fonduri europene, în sensul în care domeniul nu este înţeles de către bănci. Din păcate, asupra acestor probleme pârghiile noastre sunt extrem de limitate”, a anuntat Andras Szakal.