Angajați AFIR, din nou acuzați de DNA pentru luare de MITĂ! „Ar fi primit suma de…

7
Angajați AFIR, din nou acuzați de DNA pentru luare de MITĂ! „Ar fi primit suma de…

Vești îngrijorătoare au sosit luni, 5 aprilie 2021, de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), Serviciul teritorial Constanța, potrivit cărora un șef din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Tulcea ar fi primit 70.000 de lei mită de la un beneficiar al unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Concret, procurorii din cadrul DNA Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 2 aprilie 2021, a inculpatei Manole Irina, șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Tulcea (oficiu regional al AFIR), în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: La data de 02 aprilie 2021, inculpata Manole Irina, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, ar fi primit suma de 70.000 lei de la un o persoană (martor în cauză), beneficiară a unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, împrejurare în care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suma respectivă reprezintă jumătate (50%) din banii încasați de la OJFIR Tulcea, sub formă de finanțare europeană, de către persoana respectivă (martor), în cadrul Măsurii «Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri» și ar fi fost primită de inculpată pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru «ajutorul» acordat martorului la întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile”, transmit vocile oficiale ale DNA.

Conform procurorilor, inculpatei Manole Irina, de la AFIR Tulcea, i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

„La data de 03 aprilie 2021, judecătorii Tribunalului Constanța au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatei Manole Irina, formulată de procurorii anticorupție. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au conchis procurorii DNA.

Constant, DNA publică informații despre cazuri care privesc fraude cu fonduri europene.

În urmă cu aproximativ un an, aceeași AFIR anunța cu surle și trâmbițe că a implementat politica anti-mită în specificul activităţii sale, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), agenţia fiind prima instituţie publică din România care a obţinut din partea Rina Simtex, încă din iunie 2019, certificarea internaţională pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mită.

„Certificarea ISO 37001:2016 reprezintă un standard de referinţă care asigură un set de bune practici recunoscute la nivel naţional şi internaţional. Sistemul de management implementat la nivelul Agenţiei a permis obţinerea acestui standard de calitate a actului administrativ, care are ca principal obiectiv scăderea continuă a riscurilor privind luarea şi darea de mita, atât în cadrul instituţiei, cât şi în raport cu colaboratorii săi. Acest sistem încurajează şi promovează o cultură instituţională solidă şi instituie un set de reguli şi criterii anti-corupţie clare care să fie respectate în toate activităţile Agenţiei”, se arăta într-un comunicat al AFIR.