ANM: Temperaturi de până la 17 grade Celsius până la sfârșitul lunii octombrie

513

Vremea va rămâne caldă până la sfârșitul lunii octombrie, cu maxime de până la 17 grade Celsius, dar din noiembrie se răcește și apar condiții de ceață și brumă, potrivit prognozei valabile în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie 2015, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

În Banat, în primele 4 zile ale intervalului, regimul termic va fi relativ constant și caracterizat de valori maxime de temperatură cuprinse între 13 și 17 grade și minime între 1 și 8 grade. Din data de 30 octombrie vremea se va răci treptat, iar la finalul celei de-a doua săptămâni temperaturile vor putea coborî sub mediile climatologice specifice perioadei. Mediile maximelor vor scădea cu aproximativ 5 grade până la finalul intervalului de prognoză, iar mediile minimelor vor fi între 2 și 4 grade. Probabilitatea pentru ploi slabe și pe arii restrânse va fi în creștere după data de 3 noiembrie. Vor fi condiții de ceață, iar la sfârșitul lunii octombrie și în luna noiembrie și de brumă.

Până la sfârșitul lunii octombrie vremea va fi în general normală din punct de vedere termic, în Crișana, cu medii ale valorilor maxime în jurul a 16 grade, iar ale valorilor minime de 3…5 grade. În ultima lună de toamnă vremea se va răci treptat, astfel că între 3 și 8 noiembrie ar putea deveni chiar ușor mai rece decât în mod obișnuit pentru acea dată, cu medii ale maximelor, pe întreaga regiune, în jur de 11 grade și minime de 2…3 grade. Din data de 4 noiembrie probabilitatea pentru ploi slabe și trecătoare va fi tot mai mare. Vor fi condiții de ceață, iar la sfârșitul lunii octombrie și în luna noiembrie și de brumă.

În Transilvania, în ultimele zile ale lunii octombrie și la începutul lunii noiembrie temperaturile nu vor avea variații semnificative și se vor situa în apropierea mediilor climatologice specifice perioadei. Media valorilor diurne va fi între 11 și 14 grade. În intervalul următor, trendul general va fi de răcire treptată, astfel că din data de 5 noiembrie media maximelor nu va mai depăși 10 grade, iar vremea va deveni ușor mai rece decât în mod obișnuit. Media regională a minimelor va mai trece de 2 grade doar în primele două zile ale intervalului, iar între 1 și 5 noiembrie chiar va coborî sub pragul de îngheț. Condițiile de ploaie slabă vor fi mai mari începând cu data de 4 noiembrie. Probabilitatea de ceață și de brumă va fi mai mare în zonele depresionare.

În Maramureș, până la finalul lunii octombrie, media maximelor termice va fi de peste 14 grade, apoi va scădea, iar din data de 6 noiembrie nu va mai depăși 10 grade. Media minimelor nocturne regionale va avea oscilații între 4…5 grade în prima noapte și în jur de 0 grade între 1 și 4 noiembrie. Probabilitatea pentru ploi slabe va crește din data de 4 noiembrie. Mai ales dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață și de brumă.

În Moldova, la începutul intervalului media maximelor va fi de 14 grade, iar a minimelor de 4…5 grade, apoi, în general, în scădere, astfel că pe întreaga perioadă de prognoză maximele vor fi în medie între 9 și 13 grade, iar minimele între—1 și 3 grade. Probabilitatea pentru ploi slabe și pe arii restrânse va fi mai mare în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Vor fi condiții de ceață și, mai ales în nordul regiunii și în zona subcarpatică, și de brumă.

În Dobrogea, cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză ar putea fi 26 octombrie, cu o medie a maximelor termice în jurul a 15 grade, apoi temperaturile vor scădea ușor și treptat, iar cele mai mici valori se vor atinge la sfârșitul lunii octombrie și la începutul lunii noiembrie, când media maximelor va fi de 10 grade și va caracteriza o vreme ușor mai rece decât în mod obișnuit la acea dată. Media valorilor minime nocturne va depăși 4 grade în aproape fiecare zi, iar cel mai răcoare va fi între 1 și 3 noiembrie când media va fi în jur de 3 grade. Condiții pentru ploi slabe, izolate, vor fi din data de 30 octombrie. Probabilitatea pentru ceață va fi mai mare dimineața și noaptea, când poate să apară și brumă.

În Muntenia, prima zi de prognoză va fi și cea mai caldă, cu temperaturi maxime cuprinse între 14 și 18 grade și minime de peste 5 grade pe arii extinse. Din data de 27 octombrie vor fi variații de la o zi la alta, dar trendul general va fi de scădere. Cele mai răcoroase zile ar putea fi la sfârșitul lunii octombrie și la începutul lunii noiembrie, precum și în jurul datei de 8 noiembrie, când mediile maximelor vor fi de doar 10…11 grade, iar a minimelor în jur de 1 grad. Ploi slabe și pe arii restrânse ar putea să apară, cel mai probabil, după data de 4 noiembrie. Vor fi condiții de ceață mai ales dimineața și noaptea. Poate să se formeze și brumă, la început în zona subcarpatică, apoi și la câmpie.

Vremea se va răcori treptat, în Oltenia, de la medii termice maxime de 17 grade, la începutul intervalului, până la 10 grade, în zilele de 7 și 8 noiembrie. Vor scădea ușor și temperaturile minime, iar cele mai mici valori se vor atinge în perioada 2 — 5 noiembrie, când media minimelor regionale va fi în jur de 1 grad. Probabilitatea pentru ploi slabe și pe arii restrânse, va fi în creștere din data de 4 noiembrie. Vor fi condiții de ceață, dar și de brumă, mai ales la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie.

La munte, regimul termic va fi în scădere ușoară și treptată, de la medii ale maximelor termice de 7…8 grade în ultimele zile ale lunii octombrie, până la 4 grade în zilele de 7 și de 8 noiembrie. Vor scădea și temperaturile nocturne, astfel că după data de 31 octombrie vor predomina valorile negative. Se vor semnala precipitații slabe și pe arii restrânse, cel mai probabil după data de 3 noiembrie. Mai ales dimineața și noaptea, local, va fi brumă, iar pe văi și în depresiuni ceață. Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. (Sursa: AGERPRES)